Ρέιτσελ Βάις: Η πρωταγωνίστρια του The Favourite εκνευριζόταν όταν την ρωτούσαν για τους πρόσφυγες γονείς της [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρέιτσελ Βάις: Η πρωταγωνίστρια του The Favourite εκνευριζόταν όταν την ρωτούσαν για τους πρόσφυγες γονείς της [εικόνες]

Η Ρέιτσελ Βάις (Φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Ρέιτσελ Βάις, που διεκδικεί Οσκαρ για τον ρόλο της στο The Favourite, να είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αγγλία και να κατοικεί εδώ και πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, η καταγωγή της δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα σημεία του πλανήτης.

Οι γονείς της πρωταγωνίστριας του Γιώργου Λάνθιμου ήταν Εβραίοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Βιέννη και κατέφυγαν στην Αγγλία για να ξεφύγουν από τους ναζί, πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο πατέρας της, Τζορτζ Βάις, είναι εφευρέτης εβραϊκής καταγωγής από την Ουγγαρία, ενώ η μητέρα της, Εντιθ Ρουθ ήταν δασκάλα και ψυχολόγος από την Αυστρία. Ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Παρκς βοήθησε την μητέρα της και την οικογένεια της μητέρας της να φύγουν από την Αυστρία για την Αγγλία. Ο πατέρας της κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια, ενώ η καταγωγή της μητέρας της είναι αυστριακή, εβραϊκή και ιταλική. Η μητέρα της Βάις ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό όταν παντρεύτηκε τον Τζορτζ.

Η Ρέιτσελ Βάις

Η Ρέιτσελ Βάις παλιότερα εκνευριζόταν όταν την ρωτούσαν για τους μετανάστες γονείς της. Ωστόσο, σήμερα με το Brexit και την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί αναγκαίο να μιλάει γι’ αυτούς.

«Πόσα πράγματα περνάμε ως δεδομένα. Μεγάλωσα με τις αφηγήσεις για το πώς οι Αγγλοι υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες τη δεκαετία του 30. Και σήμερα κοιτάω τους Σύριους και τη ξενοφοβική στάση των Αγγλων και ματώνει η καρδιά μου. Ολη μου η ανατροφή στηριζόταν στο γεγονός ότι στη χώρα που ήμουν, ήμουν ασφαλής. Η κουλτούρα, η ηθική, οι αξίες των Αγγλων δε θα επέτρεπαν ποτέ κάτι διαφορετικό από τα ανοιχτά σύνορα... Ντρέπομαι», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

«Σκέφτομαι επίσης ότι πολλοί από εμάς έχουμε κατάλοιπα της προσφυγιάς και ίσως δεν το καταλαβαίνουμε. Η μητέρα μου, όπου κι αν πήγαινα, μου πακετάριζε και λίγο φαγητό. Αυτό είναι εντελώς προσφυγικό σύνδρομο. Και το κάνω ακόμα. Ολες οι τσάντες μου έχουν ένα μήλο, ένα πακέτο μπισκότα. Για το δρόμο...», πρόσθεσε.

Η Ρέιτσελ Βάις με τον Γιώργο Λάνθιμο

Οι γονείς της Βάις τάχθηκαν υπέρ των τεχνών και ενθάρρυναν τα παιδιά τους να ασχοληθούν αλλά και να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη γι’ αυτά. Οπως αναφέρει η wikipedia, η Βάις άφησε το North London Collegiate School και φοίτησε για ένα χρόνο στο Benenden School ενώ συνέχισε στο σχολείο θηλέων Σαιντ Πωλ.

Η εκπαίδευσή της ολοκληρώθηκε στο Κέιμπριτζ όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Κατά τα ακαδημαϊκά της χρόνια, εμφανίστηκε σε αρκετές φοιτητικές παραστάσεις και δημιούργησε μια φοιτητική θεατρική ομάδα δράματος που είχε τον τίτλο Cambridge Talking Tongues. Η θεατρική ομάδα της κέρδισε ένα φοιτητικό βραβείο δράματος στο Φεστιβάλ Fringe στο Εδιμβούργο το 1991 για την ταινία Slight Possession, την οποία σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Φαρ, ωστόσο, διαλύθηκε το 1993.

Η 48χρονη ηθοποιός έχει μια άκρως επιτυχημένη καριέρα και έχει βραβευτεί με Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για το θρίλερ-δράμα «Ο Επίμονος Κηπουρός». Ακόμη, έχει ένα βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού της Χρονιάς. Πρωτγωνίστησε στην ταινία Oz the Great and Powerful (2013) και εμφανίστηκε σε δυο ταινίες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2015, Νιότη και Ο Αστακός.

Φέτος είναι υποψήφια ξανά για Οσκαρ Β΄ Γυναικείου ρόλου για την ταινία The Favourite.

Στον ρόλο της Λαίδη Σάρα στην ταινία The Favourite (Φωτογραφία: 20TH CENTURY FOX)

Φωτογραφίες; AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ