Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να στείλει 20 τόνους χρυσού στο εξωτερικό - iefimerida.gr

Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να στείλει 20 τόνους χρυσού στο εξωτερικό

Ράβδοι χρυσού αξίας 840 εκ. δολαρίων ετοιμάζονται να μεταφερθούν εκτός Βενεζουέλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν βόμβα έσκασε στη Βενεζουέλα η πληροφορία που κυκλοφόρησε στο Twitter ο βουλευτής Χοσέ Γκουέρα ότι 20 τόνοι χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας ετοιμάζονται να φορτωθούν σε αεροσκάφος Ρωσικής εταιρείας, που έφθασε την προηγούμενη στο Καράκας.

Άγνωστος παραμένει ο προορισμός των ράβδων χρυσού αξίας 840 εκ. δολαρίων, αλλά πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg, ότι αντιπροσωπεύουν το 20% των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό κι ότι είναι έτοιμοι προς μεταφόρτωση.

Ο Χοσέ Γκουέρα, πρώην οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, που έχει διασυνδέσεις εκεί, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον ισχυρισμό του. Το Noticias Venezuela δημοσίευσε μια φωτογραφία αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Nordwind Airplanes που έφθασε στο Καράκας μόνον με το πλήρωμά του.

Ερωτηθείς από το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Σιμόν Ζέρπα, δεν σχολίασε τις πληροφορίες σχετικά με το χρυσό, ενώ διέψευσε τα περί ρωσικού αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ του Καράκας. «Θα αρχίσω να φέρνω κάθε εβδομάδα ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη για να φοβηθούν όλοι», αστειεύτηκε.

Η Nordwind δεν αποκάλυψε το σκοπό της πτήσης, που καταγράφηκε από τον ιστότοπο FligthRadar24. Το Reuters μετέδωσε ότι κυκλοφορούν φήμες πως το αεροσκάφος «στάθμευσε σε μια ιδιωτική γωνιά του αεροδρομίου» κι ότι ήταν η πρώτη φορά που το αεροπλάνο έκανε αυτό το ταξίδι. Συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι μετέφερε μισθοφόρους, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις, ανέφερε το πρακτορείο.

Η Βενεζουέλα χρωστά δισ. δολάρια στη Ρωσία, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησε στο μεταξύ ότι η Βενεζουέλα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εξόφληση δόσης του χρέους που οφείλει στη Ρωσία. Η επόμενη δόση των 100 εκ. δολαρίων έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί τον Μάρτιο. Αργότερα το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία περιμένει από το Καράκας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Ρωσία έχει εκτεταμένα εμπορικά συμφέροντα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένης της συνεργασίας της Rosneft με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela SA, στην οποία επέβαλαν κυρώσεις τη Δευτέρα οι ΗΠΑ.

Από την περασμένη εβδομάδα η Βενεζουέλα κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα, αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Βουλής της χώρας αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος. Τον 35χρονο πολιτικό στηρίζουν κράτη της περιοχής και πάνω από 12 ως επί το πλείστον δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και αρκετά μέλη της ΕΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ενέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στον Γκουαϊδό, ενώ διεξάγεται ποινική έρευνα για τις πράξεις του.

Μιλώντας έξω από το κτίριο της Βουλής ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει τους προσωπικούς κινδύνους που διατρέχει για να προσθέσει: «Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται για αλλαγή κι ο κόσμος γνωρίζει σαφώς τι συμβαίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ