Το νησί Τρίκερι, ένα στολίδι του Παγασητικού που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών [εικόνες] - iefimerida.gr

Το νησί Τρίκερι, ένα στολίδι του Παγασητικού που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών [εικόνες]

Το νησάκι Τρίκερι στον Παγασητικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον κόλπο του Παγασητικού κρύβεται ένα νησί ησυχαστήριο, ένα νησί στολίδι. Το Τρίκερι.

Ενας τόπος ξεκούρασης και απόδρασης που κάποτε είχε μετατραπεί σε τόπος εξορίας και μαρτυρίου. Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο νησί περιτριγυρισμένο από τα τα βουνά της Ρούμελης, του Πηλίου και την Εύβοια.

Το Παλιό Τρίκερι, το καταπράσινο στολίδι του Παγασητικού

Για να φτάσει κάποιος στο νησί από την Αθήνα θα χρειαστεί να οδηγήσει περίπου 350 χλμ ανάμεσα στα πηλιορείτικα βουνά και σε πανέμορφα τοπία όπως η Μηλίνα και η Τζάστενη μέχρι να φτάσει στο μικρό λιμανάκι του Αλογόπορου. Εκεί φτάνει το τέλος του ταξιδιού για το αυτοκίνητο, καθώ ς στο Τρίκερι δεν υπάρχουν ΙΧ, οι επισκέπτες επιβιβάζονται σε καϊκάκι και σε 15 λεπτά βρίσκονται στο νησάκι. Λίγα σπίτια, λίγα καταλύματα, τα απαραίτητα ταβερνάκια και πολύ ησυχία σε έναν καταπράσινο και θαλασσινό τοπίο. Αυτό είναι το νησάκι Τρίκερι ή αλλιώς το Παλιό Τρίκερι.

Η επιβλητική Μονή της Ευαγγελίστριας
Το νησί Τρίκερι, ένα στολίδι του Παγασητικού που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το επιβλητικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που βρίσκεται στην κορυφή του μικρού λόφου του νησιού (μόλις στα 109 μέτρα). Πρόκειται για ένας τρίκογχο ναό που οικοδομήθηκε το 1825-1837, πάνω στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Η απόφαση να χτιστεί εκεί ο ναός ήρθε μετά από ένα θαύμα όπως λένε οι ντόπιοι. Βρέθηκε στη ρίζα μιας ελιάς στην περιοχή η εικόνας της Παναγίας. Μάλιστα η εικόνα και μέρος της ελιάς βρίσκονται ακόμη φυλασσόμενα στο καθολικό του μοναστηριού και οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν.

Καταπράσινο, με ελάχιστα σπίτι και χωρίς ΙΧ το Τρίκερι
Το νησί Τρίκερι, ένα στολίδι του Παγασητικού που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Τόπος εξορίας γυναικών

Το πανέμορφο κατά τα άλλα νησί είχε μετατραπεί από τον Απρίλιο του 1949 έως και το 1953 σε τόπο εξορίας γυναικών. Περισσότερες από 5.000 γυναίκες όλων των ηλικιών, κοριτσάκια, έφηβες, μητέρες με τα παιδιά τους, μέχρι ηλικιωμένες βρέθηκαν στο νησί. Οι πρώτες γυναίκες μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Χίο. Αρχικά ενθουσιάστηκαν μόλις είδαν πως πρόκειται για ένα κατάφυτο και καταπράσινο νησί και σε καμία περίπτωση δεν τους άφηνε να σκεφτούν τα μαρτύρια που θα ακολουθούσαν. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως στο νησί, τα χρόνια της εξορίας, βρέθηκε και η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη.

Η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη είχε βρεθεί εξόριστη στο Τρίκερι. Η φωτογραφία είναι από το ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Του νερού τα Παραμύθια»



Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ