Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: «Απίθανο ο Κιμ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του»

Διαψεύδοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης Τραμπ έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι απίθανο να εγκαταλείψει εντελώς το πυρηνικό του οπλοστάσιο».

Την έκθεση για τις Παγκόσμιες Απειλές παρουσίασαν χθες Τρίτη στη Γερουσία ο διευθυντής της National Intelligence Νταν Κόουτς και συνάδελφοί του άλλων υπηρεσιών πληροφοριών και όπως επισημαίνεται η Βόρεια Κορέα «παραμένει απίθανο να εγκαταλείψει» το οπλοστάσιο και τις δυνατότητες παραγωγής της καθώς προσπαθεί νια διαπραγματευτεί «βήματα προς μερική αποπυρηνικοποίηση για να αποσπάσει σημαντικές αμερικανικές και διεθνείς παραχωρήσεις». Επισημαίνει δε ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων θεωρείται «κρίσιμη για την επιβίωση του καθεστώτος».

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζονται για μια δεύτερη συνάντηση κορυφής εντός του Φεβρουαρίου, πιθανώς στο Βιετνάμ.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις αυξανόμενες απειλές από Κίνα και Ρωσία «που είναι πιο ευθυγραμμισμένες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή από τα μέσα της δεκαετίας του 1950» και διαθέτουν εξελιγμένες δυνατότητες «κυβερνοκατασκοπείας», που μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν για να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει αυτή την περίοδο πυρηνικά όπλα, επισημαίνει, ωστόσο, ότι «οι περιφερειακές φιλοδοξίες και οι βελτιωμένες στρατιωτικές δυνατότητες» της Τεχεράνης πιθανώς να απειλήσουν μελλοντικά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει ηττηθεί ακόμη οριστικά, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ και ότι θα επιχειρήσει «να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια του σουνιτικού πληθυσμού, την κοινωνική αστάθεια και τη διασπορά των δυνάμεων ασφαλείας [σε εκτεταμένες περιοχές] για να ανακτήσει μακροπρόθεσμα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ