Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν το Brexit χωρίς συμφωνία -Στέλνουν ξανά τη Μέι για διαπραγματεύσεις - iefimerida.gr

Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν το Brexit χωρίς συμφωνία -Στέλνουν ξανά τη Μέι για διαπραγματεύσεις

Η Βουλή στέλνει ξανά τη Μέι στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις/ Φωτογραφία: AP- Frank Augstein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ασυνήθιστα καλή νύχτα για την Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές στήριξαν την πρότασή της να αφαιρεθούν τα πιο δύσκολα κομμάτια της συμφωνίας για το Brexit και να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας για τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, οι βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως και εκείνη για καθυστέρηση της αποχώρησης από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία της Μέι από τη Βουλή.

Ομως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξέρει ότι έχει ένα... βουνό μπροστά της, μόλις 8 εβδομάδες πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι βουλευτές στήριξαν την αναζήτηση εναλλακτικού διακανονισμού για να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop, για τα ιρλανδικά σύνορα, στη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της ΕΕ ήταν άμεση και αρνητική. Λίγα λεπτά μετά τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι το backstop είναι μέρος της συμφωνίας και δεν είναι ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τη φιλοδοξία του βρετανικού κοινοβουλίου να αποφευχθεί το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία. Κάλεσε όμως ξανά την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τα επόμενα βήματα, το ταχύτερο δυνατό.

Επανέλαβε τη θέση των Βρυξελλών ότι η συμφωνία αποχώρησης παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας με τάξη. Σε ό,τι αφορά πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit, σημείωσε ότι αν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από το Λονδίνο, οι 27 θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν ομόφωνα.

Η Μέι ήξερε από πριν τις αντιδράσεις που θα συναντήσει για το backstop. «Εντός της ΕΕ υπάρχει περιορισμένη διάθεση για μια τέτοια αλλαγή και η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη», είπε η πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο. «Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένας δρόμος για να διασφαλιστεί μια σημαντική και βιώσιμη πλειοψηφία στη Βουλή, για την αποχώρηση από την ΕΕ με μια συμφωνία», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, έπειτα από την ψηφοφορία με την οποία οι βουλευτές απέρριψαν το Brexit χωρίς συμφωνία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι, προκειμένου να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Τερέζα Μέι ΕΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ