Ο Μακρόν αποθεώνει Τσίπρα-Ζάεφ: Εξαιρετικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μακρόν αποθεώνει Τσίπρα-Ζάεφ: Εξαιρετικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών [εικόνες]

Ο Αλ. Τσίπρας συνομιλεί με τον Εμ. Μακρόν υπό τα βλέμματα των Τζ. Κόντε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ ενώ με θερμά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπτας είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων".

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι "πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια". Μίλησε για "μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας".

«Τι θα πω στον Ερντογάν»

"Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.

Αλληλεγγύη στην ΕΕ για τη μεταναστευτικό

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Θερμό τετ α τετ Τσίπρα-Μακρόν

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη οι Πρέσπες

Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

«Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Εχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ανέφερε ότι «κανείς δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

«Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη», είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες.

Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Ο Μακρόν αποθεώνει Τσίπρα-Ζάεφ: Εξαιρετικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κόντε: Το μεταναστευτικό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη

«Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη", είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη,ανέφερε.

Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, είπε.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα.

Τσίπρας και Κόντε σε ένα τατ α τετ στο περιθώριο της συνεδιασης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον «φίλο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» στο 5o SouthEUSummit στη Λευκωσία.

Στην ανάρτηση με φωτογραφία, όπου κάνει χειραψία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτει: «Προσβλέπω σε μια παραγωγική Σύνοδο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα πιο πιεστικά ζητήματα της ευρωπαϊκής μας ατζέντας».

Αύριο το πρωί, οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, και της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα
Χαμόγελα και χειραψίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο
Ο Αλ. Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα
Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της Μάλτας Τζοζέφ Μουσκάτ
Η  5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου σε εξέλιξη

Φωτογραφίες: Intimenews/Αβραμίδης Χρίστος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ