Πρώτο «μπλόκο» σε νομοσχέδιο από τους ΑΝΕΛ -Μειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Πρώτο «μπλόκο» σε νομοσχέδιο από τους ΑΝΕΛ -Μειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο «μπλόκο» σε κυβερνητικό νομοσχέδιο βάζουν οι ΑΝΕΛ μετά το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου.

Μετά την απόσυρση του Καμμένου από την συγκυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να σφυροκοπά την κυβέρνηση θέτοντας θέμα μειοψηφίας των 145 βουλευτών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστώντας ότι κατά περίπτωση οι «αποσκιρτήσαντες» από άλλα κόμματα θα κατραψηφίσουν ορισμένα εξ αυτών.

Το πρώτο «μπλόκο» ήρθε με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το οποίο επρόκειτο να ψηφιστεί απόψε. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή των ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τρία άρθρα του ν/σ και συγκεκριμένα το 15, το 19 και 20 . Αυτό σημαίνει ότι με βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα άρθρα αυτά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.

Ετσι, το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την Τετάρτη.

Μάλιστα, η «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταθέτει πρώτος αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ώστε να «απαντά» στην τακτική αμφισβήτησης της ΝΔ.

Και είναι προφανές ότι από αύριο ξεκινά μια νέα πραγματικότητα στο πως θα ψηφίζονται τα νομοσχέδια στη Βουλή Και ίσως εφαρμοστεί για πρώτη φορά το γράμμα του κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι για την ψηφοφορία απαιτούνται τουλάχιστον 75 βουλευτές και η έγερση των περισσότερων προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εάν δεν επιλέγει η ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτή η νέα πραγματικότητα όμως στο πως θα ψηφίζονται τα νομοσχέδια στη Βουλή προκαλεί και τις πρώτες αναταράξεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτόγνωρα - για την μεταπολιτευτική πρακτική - δεδομένα ψήφισης των νομοσχεδίων.

Η αποψινή συνεδρίαση διακοπή άρον-άρον καθώς στην αίθουσα δεν βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ανεξάρτητων Ελλήνων.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που πιθανολογείται ότι θα επαναληφθεί σε επόμενες ψηφοφορίες, είναι οι διάλογοι απόψε στην Ολομέλεια.

Αρχικά ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ενημέρωσε τους βουλευτές πως η ψηφοφορία θα γίνει δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, τρόπος εθιμικός για δεκαετίες έστω και αν δεν προβλέπεται στον κανονισμό και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία» θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη.

Την ώρα όμως που ο κ. Βαρεμένος εκκινούσε την ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

"Εάν δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία, γιατί θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία"; είπε ο Μάκης Βορίδης.

"Επειδή υπάρχει το φαινόμενο των ανεξαρτήτων βουλευτών, που είναι περισσότεροι από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μη δημιουργείτε ζήτημα τώρα κύριε Βορίδη για θόρυβο", απάντησε ο Γιώργος Βαρεμένος.

"Δεν έχω διάθεση για θόρυβο. Έχω διάθεση να αντιληφθώ με ποιες διατάξεις προχωράτε", είπε ο Μάκης Βορίδης και δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα που δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά να ανακοινωθεί από το προεδρείο ότι απορρίπτονται.

"Είναι ένα πρωτοφανές μεταπολιτευτικό φαινόμενο. Και προχωράμε σε ονομαστική ψηφοφορία", είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.

"Είναι πρωτοφανές διότι δεν έχετε την πλειοψηφία", είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Βουλής: "Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία και αφού διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία, και αντί να πείτε ότι απορρίφθηκε κάποια διάταξη, θα κρίνετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ονομαστική; Η Βουλή ψηφίζει. Όταν ψηφίζει αποφασίζει κιόλας. Ψήφισε η Βουλή και αποφάσισε. Εσείς έρχεστε και λέτε 'ας ψηφίσουμε και αν δεν μ΄αρέσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα κάνουμε ονομαστική'! Αυτό λέτε!", είπε ο Μάκης Βορίδης.

"Αφήστε τις δολιχοδρομίες. Θα διαπιστώσετε με ακρίβεια ποια πλειοψηφία υπάρχει με τον τρόπο που ανακοίνωσα (σ.σ. ονομαστική ψηφοφορία)" είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.

"Καταργείτε την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου! Επειδή δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, λέτε θα ξαναμετρήσετε! Πρέπει στην παρούσα συνεδρίαση να διαπιστώσετε αν υπάρχει πλειοψηφία ή δεν υπάρχει", είπε ο Μάκης Βορίδης.

"Το νόημα μιας ψηφοφορίας είναι να βρούμε αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Μέχρι τώρα εφόσον επιτυγχάνετο πλειοψηφία ενός ή αθροιστικά και δύο κομμάτων, προχωρούσαμε τεκμαίροντες ότι η όλη η κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος αθροίζεται και έτσι δημιουργείται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τώρα έχουμε μια ειδική περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη την εκφρασμένη βούληση και την ψήφο όλων των βουλευτών, είτε ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα είτε είναι ανεξάρτητοι. Για το λόγο αυτό αν δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα κόμματα, θα πρέπει να ερωτηθούν ένας καθ΄όλα μη ευκαταφρόνητος αριθμός βουλευτών που είναι ανεξάρτητοι", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας.

Έτσι ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι λύεται η συνεδρίαση για αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΑΝΕΛ ονομαστική ψηφοφορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ