Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές - iefimerida.gr

Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις διαδικασίες έκδοσης πενταετούς ελληνικού ομολόγου για πρώτη φορά από τη λήξη του τρίτου μνημονίου αναφέρονται εκτενώς η Handelsblatt και το πρακτορείο Bloomberg και μάλιστα «χωρίς δίχτυ ασφαλείας», όπως σημειώνει το τελευταίο.

«Για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας πριν από πέντε μήνες η Ελλάδα τολμά να ξαναβγεί στις αγορές. Η Ελλάδα βολιδοσκοπεί τις ορέξεις των επενδυτών με την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου» αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνοντας ότι το νέο ομόλογο που θα λήξει τον Απρίλιο του 2024 μπορεί να κυμανθεί από δύο έως τρία δις ευρώ και ότι ειδικοί αναμένουν το επιτόκιο να κινηθεί μεταξύ 3,5% και 3,75%.

Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές | iefimerida.gr 0

«Αυτό θα αποτελούσε μεν την υψηλότερη αξία πενταετούς ομολόγου στην ευρωζώνη, ωστόσο για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μια πολιτική επιτυχία», παρατηρεί η εφημερίδα. «(…) H Eλλάδα βγήκε από τέλος Αυγούστου της περασμένης χρονιάς από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Αλλά η επιστροφή στις αγορές είναι για την νοτιοευρωπαϊκή χώρα δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος ύψους άνω του 180% του ΑΕΠ, η ακόμη ασθενής ανάπτυξη, τα υψηλά ρίσκα που εγκυμονούν για τις ελληνικές τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη φερεγγυότητα της χώρας» σημειώνει η HB.

Η έκδοση του ομολόγου είναι μόνον ένα πρώτο βήμα

Ωστόσο, παρατηρεί η Handelsblatt, οι συνθήκες για την έκδοση του ομολόγου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ευνοϊκές. «Μετά την επίλυση της διαμάχης Ιταλίας-ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, οι αποδόσεις ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης μειώθηκαν. Στην Ελλάδα, η εσωπολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Τσίπρα και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πολιτική εξομάλυνση αντανακλάται και στις τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. (…) Στην αποκλιμάκωση συμβάλlει επίσης και το ότι στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση φρέσκο χρήμα», σημειώνει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι οι χώρα διαθέτει αποθεματικό ύψους περίπου 26,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει ανάγκες αναχρηματοδότησης της χώρας έως τα τέλη του 2020.

Κατά την ΗΒ είναι σημαντικό η Ελλάδα να συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές προκειμένου να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές. «Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να νιώθουν το σοκ από το ελληνικό κούρεμα χρέους του 2012. Τότε οι ιδιώτες επενδυτές έπρεπε να παραιτηθούν από το 53,5% των απαιτήσεών τους. Η προϊστορία αυτή καθιστά λοιπόν τόσο δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου είναι μόνο ένα βήμα σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι», αναφέρει η HB.

Bloomberg: Η Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα για πρώτη φορά χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Από την πλευρά του το Bloomerg σημειώνει ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει τα βιβλία την Τρίτη με προσφορά πενταετών ομολόγων που θα κυμανθεί περίπου στα δύο δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες» κι ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα της περιφέρειας της ευρωζώνης που θα βγει αυτό το μήνα στις αγορές.

«Έχει νόημα με δεδομένη τη μείωση της ρευστότητας στις αγορές. Είναι και μια ευκαιρία για οτν Τσίπρα να δείξει ότι επαναφέρει την Ελλάδα σ’ έναν βαθμό οικονομικής κανονικότητας ενόψει των εκλογών», δήλωσε στο πρακτορείο ο Νίκολας Γουόλ της Merian Global Investors UK Ltd.

Tο ποσά που θα αντληθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση κατόχων ομολόγων ή την επαναγορά δανείων από το ΔΝΤ ή ακόμη και ως εγγύηση για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα βοηθήσει στη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αναφέρει το Bloomberg.

Επισημαίνει δε ότι η έξοδος στις αγορές ετοιμάζεται να γίνει αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίων των πιστωτών, που υπογράμμισαν την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθεισών στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης μεταρρυθμίσεων και επειγόντων μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

«Ο Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των πιστωτών μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο τον κατώτατο μισθό κατά 11% στα 650 ευρώ το μήνα. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ θεωρούσαν τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του κατώτατου μισθού, ως έναν από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας», σχολιάζει το πρακτορείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ