Αλλα ισχύουν στην Πορτογαλία με τον κατώτατο μισθό και άλλα λέει εδώ η κυβέρνηση [πίνακας] - iefimerida.gr

Αλλα ισχύουν στην Πορτογαλία με τον κατώτατο μισθό και άλλα λέει εδώ η κυβέρνηση [πίνακας]

Κόσμος σε πλατεία στην Αθήνα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική, και άρα θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας», αναφέρουν από την κυβέρνηση.

Παράλληλα προσθέτουν πως «σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση που επιμένει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού απειλεί τις θέσεις εργασίας, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται ούτε από την εμπειρία ούτε από τις πλέον πρόσφατες έρευνες» και «πατάει» στο πορτογαλικό προηγούμενο των διαδοχικών αυξήσεων, το οποίο κατά την κυβέρνηση δεν ανέκοψε την τάση μείωσης της ανεργίας στη χώρα της Ιβηρικής.

Η αλήθεια είναι ότι όντως η Πορτογαλία από το 2015 ως το 2018 προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού τέσσερις φορές. Ωστόσο, τα ποσοστά αύξησης ήταν συγκρατημένα. Την πρώτη φορά, έχοντας μόλις βγει από το δικό της Μνημόνιο, η αύξηση ήταν 4,12%, το 2016 έγινε νέα αύξηση 4,95%, το 2017 έγινε τρίτη αύξηση κατά 5,09% και το 2018 άλλη μία της τάξης του 4,13%, δηλαδή σε αυτήν την τετραετία ο πορτογαλικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 19,59%. Εκτός του ότι η Πορτογαλία δεν υπέστη απώλεια του ΑΕΠ της κατά 25%, ούτε υπέφερε από ανεργία 27%, υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον κατώτατο μισθό των Πορτογάλων: ακόμα και μετά από αυτές τις διαδοχικές αυξήσεις διαμορφώνεται στα 676,67 ευρώ σε 12μηνη βάση, έναντι 683,76 ευρώ του ελληνικού, ενώ σε 14μηνη βάση, διαμορφώνεται στα 580 ευρώ έναντι των 586 ευρώ του ελληνικού, πριν από τη χθεσινή αύξηση στα 650 ευρώ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ