Βαρύς ο «λογαριασμός» του shutdown: 11 δισ. κόστισε στην αμερικανική οικονομία -Τα 3 δισ. έκαναν... οριστικά φτερά - iefimerida.gr

Βαρύς ο «λογαριασμός» του shutdown: 11 δισ. κόστισε στην αμερικανική οικονομία -Τα 3 δισ. έκαναν... οριστικά φτερά

Ο Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία: AP- Jacquelyn Martin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 11 δισ. δολάρια αποτιμά το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το κόστος του λεγόμενου shutdown στην αμερικανική οικονομία.

Από αυτό το ποσό, περίπου 3 δισ. δολάρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, επισημαίνει το CBO, για τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που διήρκησε περισσότερο από έναν μήνα.

«Ως συνέπεια της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, το CBO εκτιμά ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου απώλεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ύψος του ΑΕΠ είναι μικρότερο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (…) αντικατοπτρίζοντας τις πέντε εβδομάδες του μερικού shutdown και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Τα 3 δισ. δολάρια αντιστοιχούν σε περίπου 0,02% της εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2019, επισημαίνεται ακόμη. «Εκτός των υποκείμενων επιπτώσεων γενικά στην οικονομία, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις χωριστά θα είναι μεγαλύτερες» επισημαίνει το CBO, ιδίως για τους σχεδόν 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που δεν πληρώνονταν.

Μάλιστα, το CBO υπογραμμίζει ότι ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις απώλειες στα εισοδήματά τους.

«Αν και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ που χάθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 εντέλει θα ανακτηθεί, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανακτηθούν» τονίζεται, αναφέρει το AFP σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ shutdown ΗΠΑ Κογκρέσο ΑΕΠ κόστος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ