Τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση -Οταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger ανατινάχθηκε σε 73 δευτερόλεπτα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση -Οταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger ανατινάχθηκε σε 73 δευτερόλεπτα [εικόνες & βίντεο]

Το διαστημικό λεωφορείο Challenger πριν την καταστροφή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο σοκ σε απευθείας μετάδοση προκάλεσε το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

Μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του διαστημικού λεωφορείου, σημειώθηκε η έκρηξη, μία ολοκληρωτική καταστροφή. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1986. Αμέσως ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες σύντομα η ΝASA κατέρριψε, αφού το πόρισμα για το δυστύχημα έδειξε πως λόγω της ατέλειας ενός εξαρτήματος που επέτρεψε στο πεπιεσμένο αέριο καύσιμο να φθάσει στο εξωτερικό του σκάφους και τελικά να αναφλέξει την τεράστια δεξαμενή υγρού υδρογόνου προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.
Η έκρηξη διαστημικού λεωφορείου Challenger κόστισε 5,5 δισ. δολάρια.

Το CNN ήταν το αμερικανικό δίκτυο που μετέδιδε ζωντανά την αποστολή και το γεγονός παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι.


Οι αστροναύτες της αποστολής
Στην κάτω σειρά: ο πιλότος Μάικλ Σμιθ (αριστερά ), ο διοικητής Φράνσις Σκόμπι (κέντρο), ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ (δεξιά)
Στην πάνω σειρά (αριστερά): Έλισον Ονιζούκα, Κρίστα ΜακΌλιφ (δεν ήταν αστροναύτης. Ήταν δασκάλα που είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές για να γίνει η πρώτη δασκάλα που θα πήγαινε στο διάστημα), ο Γκρεγκ Τζάρβις και η Τζούντιθ Ρέσνικ.

Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες
Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου είχε αρκετό κρύο και οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και στις 16.39 (ώρα Γκρίνουιτς) το Challenger εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.
Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα του Challenger, δύο μεγάλα κομμάτια του ξεβράστηκαν σε παραλία της Φλόριντα και πλέον φυλάσσονται στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Τι έδειξαν οι έρευνες
Οι έρευνες για την τραγωδία είχαν δείξει σχεδιαστικό λάθος στους πυραύλους προώθησης του σκάφους το οποίο κατά την απογείωση προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση και που τελικά προκάλεσε την στην έκρηξη και ολική καταστροφή του διαστημοπλοίου. Οι διαχειριστές της NASA γνώριζαν για αυτά τα σχεδιαστικά λάθη, αλλά ολιγώρησαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαστημικό λεωφορείο Challenger τραγωδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ