Οπισθεν ολοταχώς από τον Μαδούρο στην εντολή να φύγουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες - iefimerida.gr

Οπισθεν ολοταχώς από τον Μαδούρο στην εντολή να φύγουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες

Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε το στρατό να έχει τα μάτια του ανοικτά (Φωτογραφία: ΑΡ/Αriana Cubillos)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μέρες μετά τις πολεμόχαρες δηλώσεις που προκάλεσε η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο έκανε πίσω στην απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες (Σάββατο) το βράδυ από το Καράκας προβλέπει, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι οι αμερικανικές διπλωματικές στη χώρα θα παραμείνουν ανοικτές.

Η επανεκλογή του αριστερού προέδρου πέρυσι έχει δεχθεί έντονη, ευρεία κριτική ως καλπονοθεία σχεδιασμένη να διατηρήσει τον ίδιο και τους συμμάχους του στις ένοπλες δυνάμεις στην εξουσία παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το μέτωπο υπέρ του Γκουαϊδό καλά κρατεί από τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες μέχρι τους δρόμους τους Καράκας με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας να δηλώνει ότι στηρίζει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, την ΕΕ να απαιτεί τη διενέργεια το ταχύτερο δυνατόν εκλογών και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να δηλώνει στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Μαδούρο πρέπει να φύγει. «Ήρθε η ώρα κάθε χώρα να διαλέξει στρατόπεδο. Όχι άλλες καθυστερήσεις και παιχνίδια. Ή θα είστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, ή με τον Μαδούρο και το χάος του», είπε ο Μάικ Πομπέο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός του των Εξωτερικών δεν λύγισαν στις απειλές του Μαδούρο να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και να κόψει το ρεύμα στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Βενεζουέλα και αρνήθηκαν να κλείσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ωστόσο, αποχωρεί το μη αναγκαίο προσωπικό, ενώ οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον επιστρέφουν στο Καράκας.

Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, Κάρλος Λούνα, η απόφαση του Μαδούρο να αποδεχθεί μια περιορισμένη έστω λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών συνιστά «απώλεια εξουσίας». «Εκτόξευσε μια απειλή και δεν την υλοποίησε», λέει. «Το κάνει για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ. Όταν αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις, το έκανε γιατί ένιωσε υποχρεωμένος, αλλά η απέλαση διπλωματών διά της βίας έχει συνέπειες, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως».

O ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό καταφέρνει να διατηρήσει αρραγές το μέτωπο κατά του Μαδούρο εντός και εκτός τειχών και η απροθυμία του τελευταίου να συλλάβει τον 35χρονο πολιτικό αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ του Γκουαϊδό, αφού την απόφασή της να τον αναγνωρίσει ακολούθησαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική. Αλλά και στην ΕΕ, Βρετανία και Γερμανία μετακινήθηκαν προς τη στάση των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η Ένωση θα αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό αν δεν προκηρυχθούν εντός οκτώ ημερών εκλογές, με το Καράκας να απορρίπτει το τελεσίγραφο.

Ο Μαδούρο παραμένει αμετακίνητος απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με την υποστήριξη σημαντικών στελεχών του στρατού κι ορκίζεται ότι θα κατανικήσει το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, όπως λέει, πραξικόπημα.

Από την άλλη ο Αμερικανός υπ. Εξ. κάλεσε σε οικονομική απομόνωση του καθεστώτος Μαδούρο. Η έκτακτη συνεδρίαση στο ΣΑ του ΟΗΕ είχε ως επί το πλείστον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι σύμμαχοι του Μαδούρο, Ρωσία και Κίνα, έχουν δικαίωμα βέτο και ήταν πενιχρές οι πιθανότητες να αποφασιστεί ανάληψη δράσης. Η Ρωσία έχει βοηθήσει με δάνεια και εξαγωγές οπλικών συστημάτων την κυβέρνηση Μαδούρο, ενώ η Κίνα έχει δώσει τεράστια δάνεια από το 2007, που το Καράκας αποπληρώνει με πετρέλαιο. Η μάχη προμηνύεται μακρά, εκτιμούν αναλυτές. «Ο δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Βενεζουέλα θα είναι αναμφίβολα μακρύς», είπε ο Μόιζες Ρέντον του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ