Ο «γκουρού» της σχιζοφρένειας είναι Ελληνας -Μιλά στο iefimerida για τα νέα φάρμακα - iefimerida.gr

Ο «γκουρού» της σχιζοφρένειας είναι Ελληνας -Μιλά στο iefimerida για τα νέα φάρμακα

Στα αχανή εργαστήρια του πανεπιστημίου Columbia στο Μανχάταν, η ερευνητική ομάδα ενός Έλληνα επιστήμονα, του Ιωσήφ Γκόγκου, δουλεύει μεθοδικά με στόχο να καταλήξει στην επόμενη γενιά θεραπευτικής αγωγής για τη σχιζοφρένεια.

«Το πιο πολύπλοκο πράγμα στον κόσμο είναι το μυαλό» λέει ο κ. Γκόγκος στο iefimerida.gr σε μια ανάπαυλα από το βαρύ πρόγραμμά του.

Ο καθηγητής και ερευνητής του Columbia μιλά στο iefimerida.gr

Πριν από πολλά χρόνια άφησε πίσω του το πατρικό του σπίτι στο Μαρούσι για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έκτοτε εγκαταστάθηκε εκεί και αφοσιώθηκε στη χαρτογράφηση του ανθρώινου εγκεφάλου επιχειρώντας να κλειδώσει τα μυστικά του. «Σε πέντε χρόνια θα είμαστε στο επίπεδο να δοκιμάσουμε νέα φάρμακα κατά της σχιζοφρένειας, ένα σοβαρό πρόβλημα που εκδηλώνεται στο 1% του πληθυσμού . Από το 1960 περίπου αντιμετωπίζεται με τα ίδια φάρμακα, υπάρχει πολύ μικρή εξέλιξη» σημειώνει.

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καταφέρει πλέον να προβλέπουν εάν ένα παιδί πρόκειται να γεννηθεί με το πρόβλημα. «Η σχιζοφρένεια είναι κατά βάση γενετικό ζήτημα και πλέον έχουμε τη δυνατότητα σε να προβλέπουμε αν ένα παιδί πρόκειται να εκδηλώσει τη νόσο. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε αποφάσεις για διακοπή της κύησης σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις» λέει ο κ. Γκόγκος.

Ο καθηγητής και ερευνητής του Columbia Ιωσήφ Γκόγκος
Τα εργαστήρια του Ελληνα επιστήμονα στο πανεπιστήμιο Columbia
Ο «γκουρού» της σχιζοφρένειας είναι Ελληνας -Μιλά στο iefimerida για τα νέα φάρμακα  | iefimerida.gr 3

Σειρά ανακαλύψεων

Το εργαστήριό του έχει αναλύσει τις κληρονομικές μεταλλάξεις στον γενετικό κίνδυνο της σχιζοφρένειας και αναπτύσσει σχετικά μοντέλα για να κατανοήσει την επίδρασή τους στους νευρικούς μηχανισμούς και να προωθήσει τις νευροψυχιατρικές θεραπείες.

Οι περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές έχουν ισχυρό γενετικό συστατικό σύμφωνα με τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα και γι’ αυτό το σημείο εκκίνησης της έρευνας είναι τα ευρήματα από γενετικές προσεγγίσεις του ανθρώπου. Η έρευνά του έχει καταλήξει σε μια σειρά γενετικών ανακαλύψεων, ιδίως σχετικά με τη συμβολή των σπάνιων μεταλλάξεων στη γενετική αρχιτεκτονική της σχιζοφρένειας.

Kαθηγητής φυσιολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Columbia και κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Εγκεφάλου Μυαλού Mortimer Zuckerman του Columbia, ο κ. Γκόγκος απέκτησε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το ερευνητικό του πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των Μέσων Ενημέρωσης Μόρτιμερ Ζούκερμαν που έχει διαθέσει για τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Columbia το ποσό των 200 εκ. δολαρίων .

Εδώ και χρόνια ο διακεκριμενος ψυχίατρος έχει αφοσιωθεί στην αποκωδικοποίηση του εγκεφάλου
Ο Ιωσήφ Γκόγκος με τον αδερφό του Άρη




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ