Apple και Samsung «έκλεψαν» την πρωτιά από την Nokia στη μάχη των κινητών - iefimerida.gr

Apple και Samsung «έκλεψαν» την πρωτιά από την Nokia στη μάχη των κινητών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H γενιά των έξυπνων τηλεφώνων έκανε την πιό γνωστή έως σήμερα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας-την Φινλανδική Nokia-να χάσει όχι μόνο τον ύπνο της αλλά και την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις από την Apple και την Samsung.

Συγκεκριμένα η φιλανδική εταιρεία πούλησε 82,7 εκατ. συσκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η ανταγωνίστριά της, Samsung, αναμένεται να ανακοινώσει πωλήσεις που κυμαίνονται από 87 έως 89 εκατ. συσκευές για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα διάστημα.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τη Nokia. Η μείωση του τζίρου στα κινητά τηλέφωνα άγγιξε το 40 % συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, ενώ η μείωση των πωλήσεων στον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών δικτύων ήταν 7%. Συνολικά ο τζίρος από όλες τις δραστηριότητες του ομίλου συρρικνώθηκε κατά 29% στα 7,35 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές της Nokia έφθασαν στα 929 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, Apple και Samsung βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται καθώς αθροιστικά κατέχουν σχεδόν το 50% της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές εταιρείες ήταν οι μοναδικές κατασκευάστριες έξυπνων τηλεφώνων που είχαν είδαν το μερίδιό τους στην αγορά να αυξάνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Η Apple ενίσχυσε το μερίδιο της στο 23,4 % από 16% σε σχέση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2010. Η Samsung αύξησε το ποσοστό της στο 22,8 %. Πρόκειται για αύξηση ρεκόρ καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το μερίδιο που κατείχε η κορεατική εταιρεία έφθανε μόλις στο 9,4% της αγοράς.

Ο τζίρος της αγοράς έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών αναμένεται να φθάσει εφέτος στα 219 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ