FAZ: Ο Τσίπρας κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση - iefimerida.gr

FAZ: Ο Τσίπρας κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση

υπερψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας».

Αυτό γράφει η γερμανική FAZ, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών.

Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Βόρεια Μακεδονία». Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις, γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».

Το Der Spiegel για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο."Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε «Βόρεια Μακεδονία».

Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το Der Spiegel.

To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, γράφει το Der Spiegel.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ