Γιοχάνες Χαν: «Iστορικό επίτευγμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή έστειλε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το ζήτημα του ονοματολογικού μεταξύ της Ελλάδας και της σύντομα Βόρειας Μακεδονίας είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Συγχαίρω τους ηγέτες στις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους», γράφει στην ανάρτησή του στο Τwitter o Αυστριακός επίτροπος.

The #Prespa agreement resolving the name dispute between #Greece and soon to be North Macedonia is a historic breakthrough for the two countries, the region and Europe as a whole. I applaud the leaders on both sides for their courage and vision! @Zoran_Zaev @tsipras_eu 1/4

Και συμπληρώνει:

«Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη σταθερή προοπτική ένταξης στην ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η δύναμη έλξης που ασκεί η ΕΕ, που φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο ανόδου αποσταθεροποιητικών δυνάμεων. Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος που το μακρύ ταξίδι προς τις Πρέσπες άρχισε με τη συμφωνία του Πρζίνο του 2015, στην οποία μεσολάβησα και η οποία επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτικιή κρίση. Έκτοτε η χώρα ξεκίνησε βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμισε τα θέματά της με τους γείτονες. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ