Μητσοτάκης: Εθνική ήττα οι Πρέσπες -Δεν απεμπολώ το βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα οι Πρέσπες -Δεν απεμπολώ το βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Καταπέλτης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας» είπε ξεκινώντας ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας».

Εξαγοράζουν και συνειδήσεις βουλευτών

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών» και πως «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» ενώ σημείωσε: «Προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών. Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

Αναφερόμενος στους λόγους που οδηγούν τον κ. Τσίπρα να «τελειώνει μια ώρα αρχύτερα» είπε: «Ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή. αι φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν διότι βοά το Πανελλήνιο. Για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό.

Αναφερόμενος στον προηγούμενο ομιλητή, τέως υπουργό Εξωτερικών είπε: «Ο κ. Κοτζιάς, ήταν βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας. Την υπερασπίστηκε με πάθος, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε και δεν κατέθεσε την επιστολή παραίτησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σχολίασε την ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των ΑΝΕΛ. «Αφού υπερασπίστηκε με πάθος τη Συμφωνία, δεν μας εξήγησε γιατί δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διεγράφησαν. Όλα αυτά αναδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια για να παραμείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση».

Ο Καμμένος παριστάνει τον Μακεδονομάχο, ο Κοτζιάς διαπραγματεύτηκε μυστικά

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτο-γελοιοποίηση. Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα».

Κατηγόρησε τον Ν. Κοτζιά ότι διαπραγματεύτηκε «μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων, παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Και επετέθη κατά του Πάνου Καμμένου: «Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας.Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Το προσυνενοημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου δεν πείθει κανέναν. Και βέβαια δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο και τι έγραψε στην παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς. Όπως και τι ανέφερε για τον κ.Καμμένο. Η επιστολή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό».

Οι Σκοπιανοί παραβίασαν βασικό όρο της Συμφωνίας

Επεσήμανε επίσης ότι «οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

«Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε»» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε ως «εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή» την διαδικασία αυτή στη Βουλή και επεσήμανε την «πολυδιαφημισμένη» ρηματική διακοίνωση.

«Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χασκογελούσατε όταν ο Ζάεφ στις Πρέσπες μίλησε για «Μακεδόνες»

Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως.

Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ.

Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κανατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει.

Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική…Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.

Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας... Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;

Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.

«Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» είπε με έμφαση.

Κύριε Τσίπρα είστε ανιστόρητος ή κυνικός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυποργό είπε: «Με πήρατε τηλέφωνο ένα μεσημέρι και μου είπατε «πώς σου φαίνεται το όνομα "Μακεδονία του Ιλιντεν;" Και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Ή είστε ανιστόρητος ή είστε επικίνδυνα κυνικός ή και τα δύο»

Τι έκανε η ΝΔ για να αποτρέψει τη Συμφωνία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις κινήσεις την ΝΔ για το θέμα:

  • Καταγγείλαμε εξαρχής τις μυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέλνοντας σήμα κινδύνου για όσα έρχονται. Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς.
  • Πετύχαμε να αποτρέψουμε την παγίδα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», που ο κ. Τσίπρας ήταν πρόθυμος να δεχτεί.
  • Και φωνάξαμε όταν εκείνος θόλωνε τα νερά μιλώντας για μια δήθεν αμετάφραστη λύση με το όνομα «Σεβέρνα Ματσεντόνια». Λέγατε ψέματα στους Έλληνες ακόμη και την παραμονή της Συμφωνίας που φέρατε.
  • Ενώ εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή και παντού για τις πληγές που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
  • Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.
  • Και, τέλος, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  • Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Πολεμήσαμε για τις εθνικές μας θέσεις.
  • Αξιοποιήσαμε θεσμικά όλα τα δημοκρατικά μας όπλα. Και δείξαμε ποιοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ποιοι προτάσσουν το κομματικό.

«Είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Και γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια. Γιατί βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα και τους Έλληνες» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση πως σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας.

«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο».

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού» και επεσήμανε ότι «γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών!».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «απόψε το βράδυ, σε αυτήν την αίθουσα, κρίνονται πολλά. Και η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στον οποίο οι Έλληνες θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπο του καθενός μας. Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους –ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα».

Μητσοτάκης σε βουλευτές: «Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε στους βουλευτές όλων των παρατάξεων:

«Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση. Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας. Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ