Σαντορινιός: Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προάγει την Ελλάδα σε κυρίαρχη θέση - iefimerida.gr

Σαντορινιός: Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προάγει την Ελλάδα σε κυρίαρχη θέση

Νεκτάριος Σαντορινιός/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εδραιώνει την ειρήνη στα Βαλκάνια και προάγει τη χώρα μας σε κυρίαρχη θέση, όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι όλες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα αναγκαστούν πλέον να την αποκαλούν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρόσθεσε.

«Δεν υφίσταται θέμα εθνικότητας παρά μόνο υπηκοότητας. Μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να ορίσει την έννοια της εθνικότητας, μια διεθνής συμφωνία μπορεί να ορίσει μόνο τη σχέση του πολίτη με το κράτος, και το δεύτερο, ότι η γλώσσα η οποία είχε αναγνωριστεί από το 1977 στην Αθήνα από τον ΟΗΕ ως μακεδονική, δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τη Μακεδονία του Αλέξανδρου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η Συμφωνία έχει αμετάκλητους όρους, είναι μία διεθνής συμφωνία και κάθε ένας που δεν την εφαρμόζει θα είναι υπόλογος απέναντι στη διεθνή κοινότητα και στα διεθνή δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να ανακληθούν, δεν μπορούν να μην εφαρμοστούν ρητά και αυτό είναι πάγια τακτική του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρεται και μέσα στη Συμφωνία δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι πρόκειται για συμφωνία δύο λαών και δύο κυβερνήσεων σε καιρό ειρήνης, που συμφωνούν τον τρόπο με το οποίο θα επικοινωνούν για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ