Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία - iefimerida.gr

Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στέλνει φιλιά / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν από το απόγευμα και μετά εκτόνωσε τα πάθη στο Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλωστε η ψηφοφορία (θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Παρασκευής) δεν κρύβει πια καμία έκπληξη.

Και είτε με 153 είτε με 154 -ανάλογα με το τι θα ψηφίσει ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην ΑΝΕΛ- θα περάσει. Ενώ η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας...

Το κλίμα, λοιπόν, στη Βουλή από το πρωί ήταν μάλλον χαλαρό. Αστειάκια, αγκαλιές, φιλιά του Νίκου Βούτση σε φίλους του βουλευτές, λίγη προσοχή στους ομιλητές και καμία διάθεση για σκληρή αντιπαράθεση. Οι τόνοι ίσως ανέβουν στις 5.30 το απόγευμα, όταν τον λόγο θα πάρει ο Αντώνης Σαμαράς και θα καταγγείλει τη Συμφωνία ότι συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση.

Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία | iefimerida.gr 0

Τέλος το σασπένς με την Κατερίνα Παπακώστα

Σε αυτό το κλίμα, ήταν μια έκπληξη για τους βουλευτές να μάθουν ότι το ΝΕΟ, το κόμμα της Κατερίνας Παπακώστα, διαθέτει όργανα και λαμβάνουν και αποφάσεις. Ποιοι συμμετέχουν δεν έχει γίνει γνωστό... Πάντως η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν άφησε αμφιβολίες για το ποια θα είναι η κατάληξη των οργάνων του κόμματος:

«Τη Συμφωνία δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, τη Συμφωνία την πιστώνεται η εθνική θέση της χώρας, την πιστώνονται όλοι εκείνοι οι οποίοι συνέβαλαν στη βελτίωσή της με την υπεύθυνη στάση τους. Υπάρχει ένα κόμμα, το ΝΕΟ, το οποίο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή και το βράδυ θα σας πω τι θα κάνουμε».

Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία | iefimerida.gr 1

Θυμωμένη εμφανίστηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου

Όταν ανεβαίνει στο βήμα η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, πολλοί είναι εκείνοι που σταματούν τη φλυαρία και δίνουν προσοχή στα όσα λέει μία από τις πιο όμορφες παρουσίες της Βουλής, που σήμερα μάλιστα είχε επιλέξει τα άσπρα και -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Σήμερα, όμως, η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν θυμωμένη. Και ο στόχος της ήταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ερχονται άλλωστε οι δημοτικές εκλογές...

«Είναι λαϊκίστικα, ανιστόρητα και απαράδεκτα τα συνθήματα του μακεδονομάχου περιφερειάρχη Αποστόλου Τζιτζικώστα. Άγεστε από τον μακεδονισμό του κ. Τζιτζικώστα και φέρεστε από τα ακροδεξιά σας στελέχη», είπε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Νοτοπούλου κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστω και την τελευταία στιγμή να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε καταλύτη για την εξωστρέφεια της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, και πρόσθεσε:

«Στη Θεσσαλονίκη τολμάμε να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε ξανά, να υπερασπιστούμε το δίκιο, γιατί αυτό μας αξίζει. Με καταλύτη τη Συμφωνία του Πρεσπών η Μακεδονία στρέφει το βλέμμα από το εσωτερικό της προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια» - ατάκες που τις επαναλαμβάνει συνεχώς και που είναι το πρόπλασμα της καμπάνιας της για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία | iefimerida.gr 2
Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία | iefimerida.gr 3

Οι ατάκες Βενιζέλου

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν δηλητήριο.

«Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ, την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτρέφετε το λαϊκισμό άλλοτε ως έκφρασή του και άλλοτε ως αντιπάλους του. Εναλλάσσεστε στους ρόλους με την άνεση του πολιτικού κυνικού τυχοδιώκτη. Όχι λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε μας και σε μένα προσωπικά».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την ταυτότητα της Μακεδονίας αλλά για την ταυτότητα της νέας Κεντροαριστεράς, της οποίας θέλει να ηγηθεί.

«Ήθελε να χρησιμοποιήσει εξαρχής το ζήτημα του ονόματος ως εργαλείο για τη μετατόπισή του από την αδερφική συνεργασία με τον κ. Καμμένο -που έγινε, υποτίθεται, σε αντιμνημονιακή βάση- στο πεδίο της δήθεν Κεντροαριστεράς. Ποιας Κεντροαριστεράς; Στη βασισμένη σε αποστασία βουλευτών των ΑΝΕΛ και στην κυρία Παπακώστα. Αυτά είναι τα κοινοβουλευτικά θεμέλια της νέας Αριστεράς του κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αστεία, λίγο σόου, χαμηλοί τόνοι -Οσα έγιναν στη Βουλή για τη Συμφωνία | iefimerida.gr 4

Πότε θα μιλήσουν οι αρχηγοί

Οι τόνοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν όταν στο βήμα θα ανεβούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στις 5:30 μ.μ. θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στις 6:30 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 7:30 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 8:00 ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, στις 8:30 με 9:00 ο Πάνος Καμμένος, στις 9:30 ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και κάποια στιγμή αργότερα θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν τέλει η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει αύριο, Παρασκευή το μεσημέρι λόγω πληθώρας ομιλητών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στέλνει κάπου τα φιλιά του
Χαμογελαστή και καλοντυμένη η Εφη Αχτσιόγλου στα μπροστινά υπουργικά έδρανα, πάντα κοντά στο φακό
Από νωρίς στη Βουλή και η Αννα Καραμανλή
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξηγεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο νέο υπουργό Αμυνας
Από κοντά έχει τον ΥΠΕΘΑ και ο Παύλος Πολάκης
Κουβέντα στα υπουργικά έδρανα για τους Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
Χαμόγελα από τους Μάκη Βορίδη και Φωτεινή Αραμπατζή

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ