Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών - iefimerida.gr

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φωτογραφία Eurokinissi

Μετά την απόφαση της ΝΔ να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, όλα τα βλέμματα στρέφονται σε έναν ακόμη γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης -σε επίπεδο αρχηγών- και στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι κλειστές συσκέψεις, χθες, ήταν πυρετώδεις και με φόντο την αναπροσαρμογή στρατηγικής από την αξιωματική αντιπολίτευση, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν με εμφανή ικανοποίηση στο iefimerida πως: «O κος Μητσοτάκης κατάλαβε ότι θα υποστεί δεύτερη συνεχόμενη Κοινοβουλευτική ήττα και αποφάσισε να πετάξει λευκή πετσέτα».

Το πολιτικό θερμόμετρο, έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο» και στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί αναβρασμός. Οι πάντες βάλουν κατά πάντων. Η αντιπολίτευση ζητάει τα κείμενα της ΠΓΔΜ και τονίζει ότι έχουν παραβιαστεί οι εθνικές γραμμές, ενώ η κυβέρνηση επιστρέφει τα πυρά και να κάνει λόγο για «κοροϊδία».

Τι θα πει ο Τσίπρας

Βούληση του Πρωθυπουργού είναι στην αποψινή συζήτηση να κινηθεί στη λογική των επιχειρημάτων και όπως λένε συνεργάτες του να μην ενδώσει σε κραυγές και να παρασυρθεί, καλλιεργώντας «την ένταση που θέλει να δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία».

Κατά πληροφορίες του Iefimerida ο κ. Τσίπρας θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία υπέρ της συμφωνίας, θα πει αναλυτικά τι κερδίζει η χώρα, τα Βαλκάνια και θα παραθέσει τα θετικά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, με αιχμή το γεγονός ότι επιτεύχθηκε λύση με σύνθετο όνομα και γεωγραφικό προσδιορισμό,με αναθεώρηση της Συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πυρά» σε Μητσοτάκη

Εκτενή αναφορά αναμένεται να κάνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατά πληροφορίες θα κατηγορήσει για ένδεια επιχειρημάτων.

Θα απαντήσει εκ νέου σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας (που αποτελούν το «κατηγορώ» εκ μέρους της ΝΔ) και θα κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι «αγκαλιάζει την ακροδεξιά» και ότι «καλύπτει πρακτικές βίας».

Στα 152 «ναι» ο πήχης της ψηφοφορίας

Η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία πάνω από 151 θετικές ψήφους. Υπέρμαχοι της συμφωνίας, άλλωστε, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κκ: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Όσο για την Κατερίνα Παπακώστα, οι ενδείξεις που έχει το Μαξίμου προς ώρας (μένει όμως να επιβεβαιωθεί) είναι ότι η ίδια κλίνει τελικώς προς το «ναι». Αντιθέτως, δεν θα ψηφίσει ο Βασίλης Κόκκαλης.

Με τα κιάλια τα διψήφια στη Βόρεια Ελλάδα

Σε αυτό το φόντο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αφού είναι γνωστό ότι δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα «ματώνει» στις εν λόγω περιφέρειες. «Μιλάμε για μονοψήφια νούμερα στη Μακεδονία» σχολιάζει στο iefimerida βουλευτής.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ