Προβληματισμός των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού -Σήμερα η συνάντηση με Αχτσιόγλου - iefimerida.gr

Προβληματισμός των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού -Σήμερα η συνάντηση με Αχτσιόγλου

Από παλαιότερη συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου με κλιμάκιο των θεσμών / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στην Αθήνα, η συνάντηση της υπ. Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με ανώτατα στελέχη των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια ένσταση των θεσμών αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, που ισχύει για τους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.
Το κλιμάκιο των δανειστών αναμένεται να ζητήσει από την Εφη Αχτσιόγλου να διατηρήσει την αύξηση σε λογικά επίπεδα και να μην εφαρμόσει το σενάριο της αύξησης κατά 10% στον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως η ελληνική πρόταση αφορά σε αύξηση από 5% έως και 10%, καθώς και ότι η κυρία Αχτσιόγλου θα πιέσει ώστε (η αύξηση) να μην «πέσει» κάτω από το 8%.

Οι θεσμοί, την ίδια ώρα, φέρονται ότι θα θέσουν ως «ταβάνι» την αύξηση της τάξης του 7% για τον κατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό έχει εκφέρει και ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ, στις παρατηρήσεις που έκανε, σημειώνει ότι η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής προ κρίσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Ο Σύνδεσμος κατέληγε με την παρατήρηση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας) υπό έλεγχο.

Τι λέει το κυβερνητικό «στρατόπεδο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει ως ειλημμένη την απόφαση να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με το μόνο περιθώριο διαπραγμάτευσης -με τους θεσμούς- να περιορίζεται στο ποσοστό της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι μια αύξηση της τάξης του 5% θα «έφερνε» τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 615 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του 10%, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν στα 644 ευρώ.

Το έσχατο όριο του υπ. Εργασίας για αύξηση 8% θα φέρει τον κατώτατο μισθό στα 633 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει και τους νέους εργαζόμενους -για τους οποίους σήμερα υπάρχει και ο υποκατώτατος μισθός. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων, ηλικίας έως 25 ετών, αναμένεται να είναι και η πιο ευνοημένη καθώς η αύξηση στις απολαβές τους θα κυμανθεί από τα 120 έως και τα 135 ευρώ.

Προ ημερών η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά 24 επιδόματα που αφορούν 280.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ