Αποστάσεις θεσμών για «κόκκινα δάνεια» και νόμο Κατσέλη - iefimerida.gr

Αποστάσεις θεσμών για «κόκκινα δάνεια» και νόμο Κατσέλη

συνάντηση των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η πρώτη ημέρα επαφών των θεσμών με το υπουργείο Οικονομικών, και σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλίμα ήταν σχετικά καλό, με τους θεσμούς όμως να καθιστούν σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι ακόμη υπάρχει δρόμος.

Οι δανειστές ανέφεραν πως οι προτάσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της αγοράς και στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί. Βασικό ζητούμενο είναι μία δραστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, ώστε αυτά να πάψουν να απειλούν ακόμη και την ίδια την υπόσταση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την ΤτΕ για να φέρει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει η κεντρική τράπεζα. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί. Για την άλλη πρόταση, όταν η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει και αυτό στην Επιτροπή.

Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο, δηλαδή κούρεμα χρέους από τις τράπεζες, χρηματοδότηση Δημοσίου και πληρωμή του υπόλοιπου της δόσης από τον δανειολήπτη.

Η σημερινή ατζέντα

• Σήμερα θα συζητηθούν τα φορολογικά – διοικητικά της ΑΑΔΕ (ανάγκες στελέχωσης κλπ)
• Τα ρίσκα για τις δικαστικές αποφάσεις και τον κατώτατο μισθό, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ