Ο Κιμ συνεχίζει το «κρυφτούλι» με τη διεθνή κοινότητα- Εντοπίστηκε νέα μυστική πυραυλική βάση - iefimerida.gr

Ο Κιμ συνεχίζει το «κρυφτούλι» με τη διεθνή κοινότητα- Εντοπίστηκε νέα μυστική πυραυλική βάση

O Kιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί την εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 τον Ιούλιο του 2017 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μυστική βάση, που λειτουργεί ως αρχηγείο ενός εκ των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, αποκάλυψαν ερευνητές λίγες εβδομάδες πριν τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα Beyond Parallel της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» (CSIS), στη βάση Sino-ri έχει την έδρα του ένα σύνταγμα βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Nodong-1. Οι ερευνητές του CSIS είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο 13 από τις 20, όπως εκτιμάται, μυστικές βάσεις πυραύλων του κομμουνιστικού καθεστώτος -εξέλιξη που έδωσε νέα τροφή στις ανησυχίες πυρηνικών ειδικών ότι η Πιονγιάνγκ δεν κάνει βήματα για την μείωση του πυρηνικού της οπλοστασίου, αλλά συνεχίζει το «κρυφτούλι» τη διεθνή κοινότητα.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για τις υφιστάμενες πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας», είπε ο αναλυτής Βίκτορ Τσα, εκ των συντακτών της έκθεσης του CSIS. «Όχι μόνον για εκείνες που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν».

Πύραυλος Nodong-1 (Φωτογραφία: missilethreat.csis.org)

Η βάση αυτή ενδέχεται να παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη των τελευταίων βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ, των Pukkuksong-2, στη δοκιμή των οποίων προχώρησε η Βόρεια Κορέα τον Φεβρουάριο του 2017 λίγο μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ.

Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Pukkusong-2 στις 11 Φεβρουαρίου 2017 (Βίντεο: YouTube)

Βρίσκεται 212 χλμ βορείως της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και οι πύραυλοι Nodong που έχουν αναπτυχθεί εκεί μπορούν να πλήξουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την νήσο Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό «με επιχειρησιακή δυνατότητα πρώτου πλήγματος, συμβατικού ή πυρηνικού», όπως αναφέρει η έκθεση.

Η αποκάλυψη έρχεται να εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της Πιονγιάνγκ καθώς Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συναντήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Σουηδία για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της δεύτερης συνάντησης κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στα τέλη Φεβρουαρίου, πιθανότατα στο Βιετνάμ.

Οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει ισχνή μόνον πρόοδο μετά την υπογραφή τον περασμένο Ιούνιο από τον Κιμ ενός αορίστου κειμένου, με το οποίο δηλώνει την προσήλωσή του στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια του ιδίου και του καθεστώτος του από την Ουάσιγκτον.

Δορυφορική φωτογραφία της μυστικής βάσης Sino-Ri, που ελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου του 2018 (Φωτογραφία: CSIS)

Δορυφορικές φωτογραφίες της βάσης, που ελήφθησαν στις 27 Δεκεμβρίου, δείχνουν την είσοδο ενός υπόγειου μπούνκερ, ενισχυμένα καταφύγια κι ένα αρχηγείο, αναφέρει η έκθεση της CSIS, υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει δηλώσει ποτέ στο παρελθόν την ύπαρξη της βάσης με αποτέλεσμα «να μη φαίνεται ότι αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση».

«Οι Βορειοκορεάτες δεν θα διαπραγματευτούν για πράγματα που δεν αποκαλύπτουν», προειδοποιεί ο Τσα. «Φαίνεται ότι παίζουν ένα παιχνίδι. Κι εξακολουθούν να έχουν όλες αυτές τις επιχειρησιακές δυνατότητες» ακόμη κι αν καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που έχουν αποκαλύψει...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ