Οι επιστήμονες μέτρησαν τους πιγκουίνους μέσω Διαστήματος! - iefimerida.gr

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους πιγκουίνους μέσω Διαστήματος!

απογραφή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσω...διαστήματος κατάφεραν οι επιστήμονες να μετρήσουν το συνολικό πληθυσμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική και τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς ο αριθμός τους είναι διπλάσιος από αυτόν που υπολογιζόταν.

Ο συνολικός πληθυσμός τους μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 595.000. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιος, δεδομένου ότι σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις στον Νότιο Πόλο ζούσαν περίπου 270.000 με 350.000 αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές είχαν στο πλευρό τους την τεχνολογία. Χάρη σε υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες, όπως αναφέρεται στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PloSONE», οι επιστήμονες μπόρεσαν για πρώτη φορά να αναγνωρίσουν 44 αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην περιοχή. Σε αυτές, τονίζουν, περιλαμβάνονται και επτά άγνωστες μέχρι σήμερα.

«Είμαστε πολύ ικανο ποιημένοι που μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε

έναν τόσο μεγάλο αριθμό αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Πρόκειται για την πρώτη ικανοποιητική απογραφή αυτού του είδους που γίνεται από το Διάστημα», σχολιάζει ο Πίτερ Φρίτγουελ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι πλέον οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα «ίχνη» των πιγκουίνων, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατον, καθώς δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν μέσα στον τεράστιο όγκο του πάγου.

Άλλωστε τα ασπρόμαυρα αυτά πουλιά ζουν στο πιο αφιλόξενο μέρος του πλανήτη, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμη και 50 βαθμούς υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με τον Φρίτγουελ, η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταμέτρηση και άλλων άγριων ζώων, όπως τα φλαμίνγκο και οι τάρανδοι.

Εχοντας μια πλήρη εικόνα του πληθυσμού των ζώων της Ανταρκτικής, οι επιστήμονες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να θέσουν και άλλα, πιο σοβαρά, ζητήματα που αφορούν την προστασία τους, καθώς αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Μια ακριβής απογραφή σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ανταρκτικής, η οποία θα επαναλαμβάνεται τακτικά, θα μας βοηθήσει να υπολογίσουμε τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο συγκεκριμένο είδος», επισημαίνει ο βιολόγος Φιλ Τράταν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ