Η ασπιρίνη νικά και τον καρκίνο του πνεύμονα! - iefimerida.gr

Η ασπιρίνη νικά και τον καρκίνο του πνεύμονα!

Η ασπιρίνη νικά και τον καρκίνο του πνεύμονα!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο κατά του καρκίνου, αφού, βάσει μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η συστηματική λήψη ασπιρίνης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες σε ποσοστό έως και 65%. Μετά την προληπτική δράση που έχει αποδειχθεί ότι έχει για τον καρκίνο του προστάτη, του εντέρου και του οισοφάγου, τα καλά νέα... συνεχίζονται!

Η λήψη, όπως αποδεικνύει η έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, πρέπει να είναι συστηματική. Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα τουλάχιστον μήνα.

Μάλιστα, πιθανότητες μείωσης εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων έχουν τόσο οι καπνίστριες, όσο και οι μη. Συγκεκριμένα, οι καπνίστριες έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, ενώ οι μη καπνίστριες μειώνουν τον κίνδυνο σε ποσοστό 50%.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεσα αντικαρκινική δράση, όμως σαφώς συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Πάντως οι ασιάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι το όλο ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Πάντως, αν και είναι σχετικά μεγάλη η διαφορά του κινδύνου μεταξύ όσων παίρνουν τακτικά ασπιρίνη και όσων δεν παίρνουν, σε απόλυτους όρους η μείωση του ατομικού κινδύνου για την κάθε γυναίκα είναι μάλλον μικρή.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που η ασπιρίνη μπορεί να δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου. Μία αιτία είναι ότι μπλοκάρει ένα ένζυμο (Cox-2) που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση (δύο παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου) και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

Η συχνή λήψη ασπιρίνης αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως έχει πιθανές παρενέργειες, κυρίως στο στομάχι (κίνδυνος αιμορραγίας).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ