ΚΙΝΑΛ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι -Κομμάτια και θρύψαλα η Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι -Κομμάτια και θρύψαλα η Κεντροαριστερά

Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απρόβλεπτες είναι πλέον οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς από την διαφαινόμενη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή.

Είναι πλέον προφανές, τόσο στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, όσο και στο Ποτάμι και στην ΔΗΜΑΡ, ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τον συμβιβασμό με τα Σκόπια, σαν όχημα για την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους προοδευτικούς ψηφοφόρους και την ανασυγκρότηση του χώρου... φυσικά υπό την ηγεσία του.

Το αν θα πετύχει το εγχείρημα, θα είναι κρίσιμο για την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την μετεξέλιξη του σε ένα «κανονικό» σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα.

Το τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός, το δήλωσε ο ίδιος, στην συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής:

«Η συμφωνία θα είναι ο καταλύτης για την σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων»...

Απαλλαγμένος από την άβολη συμμαχία του με τον «εθνικόλαϊκιστή» Πάνο Καμμένο, ξεχνώντας τα όσα δήλωνε μέχρι χθες περί του «αναντικατάστατου» Πάνου... ο πρωθυπουργός στήνει γέφυρες με τον χώρο εκείνο της κεντροαριστεράς που αντιδρά στις εθνικιστικές κορώνες και στα συλλαλητήρια, βλέπει επιφυλακτικά την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από την γραμμή του Βελιγραδίου και αντιμετωπίζει θετικά την Συμφωνία με τον Ζάεφ έστω και με ενστάσεις. Και το επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον χώρο στον οποίο ηγεμόνευε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, προκαλεί σοβαρές αναταράξεις σε όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς.

Οι πρώτες παρενέργειες φάνηκαν ήδη. Το Ποτάμι τριχοτομήθηκε και οδεύει προς διάλυση, εξαιτίας της Συμφωνίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έμεινε με δυο ακόμα πιστούς βουλευτές, χωρις Κοινοβουλευτική Ομάδα και status πολιτικού αρχηγού, και προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις του. Ούτως η άλλως στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα πιάνει ποσοστά που σπανίως υπερβαίνουν το 1,5% και αυτό ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις. Στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματα μπορεί να προσέρχεται στην ψηφοφορία με συμπαγή την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, αλλά η διαγραφή του Θανάση Θεοχαροπουλου- λόγω της θετικής ψήφου στην Συμφωνία- και η κρίση στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ, συρρικνώνουν έστω και κατά τι, το ήδη σχετικά περιορισμένο εκλογικό της ακροατήριο. Άλλωστε το «συν» στην συμμαχία του ΚΙΝΑΛ με την Δημαρ, δεν ήταν τόσο οι ελάχιστοι εναπομείναντες ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο η εικόνα του νέου σοσιαλιστικου κόμματος, που απαλλαγμένο από την αλαζονεία του παρελθόντος, συνέπλεε με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς.

Ενώ βέβαια κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να προβλέψει και πώς θα αντιδράσει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρόθεση της κ. Γεννηματα να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής σε έκτακτο Συνέδριο, με την κατάργηση των επιμέρους κομμάτων- συνιστωσών, ώστε να αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής ενιαία φωνή. Αφορμή και εδώ η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αντιμετωπίζει θετικά ο πρώην πρωθυπουργός. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον τον κ. Παπανδρέου μάλλον ενοχλημένο με τις κινήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αν κρίνουμε από τα όσα είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όσο για το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, το μικρό της μέγεθος δεν είναι βέβαιον ότι θα αποτρέψει μια νέα κρίση, με τους μεν να επιμένουν για λόγους πολιτικής επιβίωσης στην σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ, τα δε υπόλοιπα στελέχη να υποστηρίζουν την «καθαρή ιδεολογικά άποψη», υπέρ της συμφωνίας, του Θανάση Θεοχαροπουλου. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση που λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι τον Μάο.

Στην σύγχυση που προκαλεί στο εσωτερικό των κομμάτων της κεντροαριστεράς η Συμφωνία των Πρεσπών, να προσθέσουμε και τις επιμέρους «προσωπικότητες» του χώρου, που δεν κρύβουν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν σε ένα νέο σχήμα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα δώσει διέξοδο στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Με αφορμή την Μακεδονικό, Γιάννης Ραγκούσης, Λουκά Κατσελη, Νίκος Μπιστης και άλλοι, δηλώνουν «πρόθυμοι» να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές του αντιμνημονιακού αγώνα, να ξεχάσουν τους γερμανοτσολιάδες και τις κρεμάλες στο Σύνταγμα, ώστε να αποκτήσουν ρόλο στο νέο σχήμα, που θα τους προσφέρει μια νέα πολιτική καριέρα. Για πολλούς εξ αυτών, η «αντιμνημονιακή αγανάκτηση», που εκφράστηκε με λεκτική -και όχι μόνο- βία, είναι περασμένα ξεχασμένα...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε χθεσινό του άρθρο στα Νέα, προειδοποίησε για την υποκρισία, όπως υποστηρίζει, του Αλέξη Τσίπρα. «Θέλει να βγάλει την λεοντή του αντιμνημονιακού και να φορέσει την προβιά του δήθεν κεντροαριστερού, ενώ έχει απογυμνώσει τον δημόσιο βίο από κάθε αξία», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσιπρας όμως θα επιμείνει . Επόμενο ραντεβού ο ανασχηματισμός, που όλα δείχνουν ότι θα έχει κεντροαριστερό πρόσημο. Πρόθυμοι υπάρχουν πολλοί... Σε όλους τους χώρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ