ΣτΕ: Την Τρίτη οι προσφυγές 7 δήμων για την υπαγωγή ακινήτων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο - iefimerida.gr

ΣτΕ: Την Τρίτη οι προσφυγές 7 δήμων για την υπαγωγή ακινήτων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι προσφυγές επτά δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι προβάλλουν αντιρρήσεις για την υπαγωγή συγκεκριμένων ακινήτων, μεταξύ άλλων και αρχαιολογικών χώρων, στο λεγόμενο Υπερταμείο, αναμένεται να συζητηθούν αύριο στο ανώτατο δικαστήριο.

Συζητούνται αύριο ενώπιον του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν υποβάλλει 7 δήμοι (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου) υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις τις Κυβέρνησης, με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση στο υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura, συνολικά όπως λένε, 10.119 ακίνητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της υπόθεσης αναμένεται να ζητήσει την έκδοση προδικαστικού ερωτήματος, τάσσοντας ρητή προθεσμία στην διοίκηση να διαβιβάσει στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης επί των ισχυρισμών των προσφευγόντων, για να γίνει στη συνέχεια η συζήτηση στο δικαστήριο. Όπως υποστηρίζουν οι δήμοι, στο υπερταμείο έχουν μεταφερθεί προς εκποίηση, μεταξύ των άλλων, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, κλπ

Στις προσφυγές τους σημειώνουν ότι οι επίμαχες μεταβιβάσεις είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 24 του Συντάγματος οι οποίες προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομία, ενώ επικαλούνται την σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 2039/1992.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ