Με ηχηρές απουσίες ξεκινά το Φόρουμ του Νταβός - Απόντες Τραμπ, Μακρόν, παρούσα η Μέρκελ - iefimerida.gr

Με ηχηρές απουσίες ξεκινά το Φόρουμ του Νταβός - Απόντες Τραμπ, Μακρόν, παρούσα η Μέρκελ

Αποφάσεις για τα δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα δεν αναμένονται (Φωτογραφία: ΑΡ/Μarkus Schreiber)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ηχηρές απουσίες, όπως του Ντόναλντ Τραμπ, του Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τερέζα Μέι και του Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, όπου η παγκόσμια ελίτ ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος τα δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα.

Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες - μεταξύ των οποίων και 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αναμένεται να μετάσχουν στο Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο έως τις 25 Ιανουαρίου. «37 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από την Ευρώπη και την Ασία, εννιά από την Εγγύς Ανατολή και έξι Πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική» θα παραστούν, σύμφωνα με τον Μπόργκε Μπρέντε, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του WEF του Νταβός.

Δρακόντεια και φέτος τα μέτρα ασφαλείας στο Νταβός

Το παρών αναμένεται να δώσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που θα εκφωνήσει στο Νταβός την παρθενική του ομιλία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή τη φορά, η παγκόσμια κοινότητα θα δει κατά την έναρξη του Φόρουμ, την Τρίτη, τον δεξιό λαϊκιστή πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαίρ Μπολσονάρο, που θα κάνει την πρώτη σημαντική ομιλία του στη διεθνή σκηνή», αν και -όπως γράφει η γερμανική Handelsblatt- «τα ενίοτε ρατσιστικά και σεξιστικά συνθήματα του Μπολσονάρο δεν ταιριάζουν στις συζητήσεις για την ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη στο Νταβός».

O νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται εθνικιστής, στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Brexit, στην Ιταλία κυβερνούν λαϊκιστές, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα», η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και η Κίνα κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν. Το Νταβός δεν είναι τίποτα άλλο από χώρος συνεννόησης, πιστεύει ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του Φόρουμ. «Ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση», προσθέτει.

Το παγκόσμιο χρέος στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια

Πάνω από 3.000 πολιτικοί και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων από 110 χώρες αναμένεται να μετάσχουν στο φετινό Φόρουμ του Νταβός (Φωτογραφία: ΑΡ)

Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ θα συζητηθεί ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance. Στο πάνελ θα είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν. Τη «νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ηγετικό στέλεχος της Google Ρουθ Ρόρατ και ο ιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα», εκτιμά η DW. «Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση», λέει ο Μπόργκε Μπρέντε. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει», σημειώνει.

Δεν αναμένονται αποφάσεις

Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο Κλάους Σβαμπ. «Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ