Αφησαν στην έρημο της Αριζόνα τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες – Και τώρα κινδυνεύουν με φυλάκιση! [βίντεο] - iefimerida.gr

Αφησαν στην έρημο της Αριζόνα τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες – Και τώρα κινδυνεύουν με φυλάκιση! [βίντεο]

Έως και 3.000 μετανάστες έχουν βρει το θάνατο την τελευταία 20ετία στην προσπάθεια να περάσουν στην Αριζόνα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καλοκαίρι του 2017, όταν ο υδράργυρος είχε εκτοξευτεί στα ύψη στην Αριζόνα, τέσσερις εθελόντριες πήγαν σε μια απέραντη έρημο στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Σκοπός τους -όπως και έκαναν- να αφήσουν μπιτόνια με νερό και κονσέρβες για τους αφυδατωμένους, εξαντλημένους πρόσφυγες, που προσπαθούν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από τα συγκεκριμένα αφιλόξενα εδάφη, όπου έχουν βρει το θάνατο, σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, πάνω από 3.000 μετανάστες την τελευταία εικοσαετία.

Ένας συνοροφύλακας, ωστόσο, εντόπισε τα τρόφιμα και το νερό που άφησαν και λίγο αργότερα και τα ίχνη τους κι η εισαγγελία απήγγειλε στις γυναίκες κατηγορίες ότι εισήλθαν παράνομα στις 13 Αυγούστου 2017 στο Cabeza Prieta -ένα προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής έκτασης περίπου τριάμιση εκ. στρεμμάτων- και ότι άφησαν εκεί νερό και τρόφιμα. Η τελική πράξη παίχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Τουσόν, όπου τους καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο σε έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 500 δολαρίων την καθεμία (!) στο τελευταίο επεισόδιο αντιπαράθεσης μεταξύ εθελοντών ανθρωπιστικών οργανώσεων και συνοροφυλάκων.

Oι πρώτοι λένε ότι οι ενέργειές τους, που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα και υπαγορεύονται από την αίσθηση του δικαίου, διώκονται στο πλαίσιο της καταστολής από την κυβέρνηση Τραμπ της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δεύτεροι, πάλι, υποστηρίζουν ότι απλώς εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Η δίκη των τεσσάρων γυναικών, μελών της οργάνωσης “No More Deaths” («Όχι Άλλοι Θάνατοι») συνέπεσε με τη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (το λεγόμενο shutdown) που συμπληρώνει πλέον έναν μήνα καθώς ο Τραμπ στυλώνει τα πόδια επιμένοντας να απαιτεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή να εγκρίνει κονδύλι 5,7 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

«Η ετυμηγορία αποτελεί πρόκληση για τη συνείδηση όλων των κατοίκων της χώρας. Αν είναι παράνομο να δίνεις νερό σε κάποιον που πεθαίνει από τη δίψα, τότε τι ανθρωπιά έχει απομείνει στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης σ’ αυτή τη χώρα;», διαμαρτυρήθηκε σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Γκάφνι, μέλος της “No More Deaths”.

Πέρα από τις τέσσερις ακτιβίστριες κι άλλοι εθελοντές της οργάνωσης αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες και ετοιμάζονται να καθίσουν στο εδώλιο το επόμενο δίμηνο. Ένας εξ’ αυτών κατηγορείται ότι βοήθησε να εισέλθει αλλοδαπός παράτυπα στη χώρα, μια κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα, που του απαγγέλθηκε όπως καταγγέλλει η “No More Deaths” σε αντίποινα για τη δημοσίευση βίντεο που δείχνει συνοροφύλακες να καταστρέφουν μπιτόνια με νερό που είχε αφήσει η οργάνωση στην έρημο...

Τo βίντεο της "No More Deaths" καταγράφει διάφορα περιστατικά εσκεμμένης καταστροφής από συνοροφύλακες ανθρωπιστικής βοήθειας που άφησαν μέλη της στην έρημο της Αριζόνα για εξαντλημένους πρόσφυγες από το 2011-2017 (βίντεο: ΥοuTube)

Η καταδίκη των τεσσάρων γυναικών είναι η πρώτη μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων επί διακυβέρνησης Τραμπ και η πρώτη στις ΗΠΑ από το 2009.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ