Αίγυπτος: Ποινή φυλάκισης σε παρουσιαστή που πήρε συνέντευξη από ομοφυλόφιλο - iefimerida.gr

Αίγυπτος: Ποινή φυλάκισης σε παρουσιαστή που πήρε συνέντευξη από ομοφυλόφιλο

Αιγυπτιακό δικαστήριο / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός έτους είναι ένας Αιγύπτιος παρουσιαστής τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος... αποτόλμησε να εμφανίσει στην εκπομπή του έναν ομοφυλόφιλο και να του πάρει συνέντευξη.

Πρόκειται για τον παρουσιαστή Μοχάμεν αλ Γάιτι, του τηλεοπτικού δικτύου LTC, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει δημόσια την αντίθεσή του απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Ο Αλ Γάιτ, ωστόσο, το 2018 είχε προσκαλέσει στην εκπομπή του έναν ομοφυλόφιλο, ο οποίος μίλησε έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε συζήτησαν για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, με τον φιλοξενούμενο στην εκπομπή να δηλώνει ότι εργάζεται στη βιομηχανία του σεξ και πως διατηρεί σχέση με έναν άλλο άνδρα.

Η προβολή της συνέντευξης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αρχικά, το αιγυπτιακό ανώτατο συμβούλιο ελέγχου των ΜΜΕ επέβαλε αναστολή της μετάδοσης του σήματος του δικτύου LTC για δυο εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί ως προς την «παρουσίαση ομοφυλόφιλων» και την «προώθηση των συνθημάτων» ή των συμβόλων τους μέσω της τηλεόρασης.

Το συμβούλιο είχε επιβάλλει την εν λόγω απαγόρευση μετά την εμφάνιση της σημαίας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου --συμβόλου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ-- κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Κάιρο το 2017.

Την περίοδο εκείνη, οι αρχές είχαν εξαπολύσει εκστρατεία καταστολής σε βάρος προσώπων που υποπτεύονταν πως είναι ομοφυλόφιλοι, κάτι που στηλίτευσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

O παρουσιαστής τελικά κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι προώθησε την ομοφυλοφυλία, καθώς και για προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των τηλεθεατών.

Του επιβλήθηκε να τελεί υπό επιτήρηση για έναν χρόνο, καθώς και να καταβάλει πρόστιμο 3.000 αιγυπτιακών λιρών (130 ευρώ), σύμφωνα με τον Σαμίρ Σάμπρι, τον δικηγόρο που υπέβαλε μήνυση εναντίον του.

Ο Γάιτι μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση και, σε αυτή την περίπτωση, θα παραμείνει ελεύθερος ως την έκδοση της νέας ετυμηγορίας από το εφετείο, υπό τον όρο ότι θα καταβάλει χρηματική εγγύηση 1.000 αιγυπτιακών λιρών (50 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι το αιγυπτιακό δίκαιο, φαινομενικά, δεν απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, όμως τα δικαστήρια έχουν βρει «παράθυρο» να καταδιώκουν τους «ενόχους» με κατηγορίες περί «πορνείας» και «ασωτίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ