Τι θα γίνει στην Επιτροπή της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Πόσους βουλευτές έχουν τα κόμματα -Ολα τα σενάρια

Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και η διάλυση του Ποταμιού ως Κοινοβουλευτικής Ομάδας στρέφουν πλέον όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και στην οποία θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι και χθες, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι στην επιτροπή είχαν την πλειοψηφία αθροίζοντας τον αριθμό των 28 βουλευτών. Από σήμερα το πρωί υπάρχει... ισοπαλία, καθώς 27 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 27 οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πώς θα χειριστεί ο πρόεδρος της Βουλής και κατ' επέκταση η κυβέρνηση το θέμα.

Η πρώτη επιλογή είναι να αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, η Συμφωνία να μην πάρει πλειοψηφία στην επιτροπή και να έρθει για κύρωση στην Ολομέλεια. Άλλωστε, χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και πως η Ολομέλεια είναι αυτή που θα αποφασίσει διά της ψήφου της για τη Συμφωνία.

Η δεύτερη επιλογή είναι να προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτυπωθεί η πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε πριν από λίγες μέρες στο Κοινοβούλιο. Μια τέτοια επιλογή είναι προφανές πως θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ήδη έχει προειδοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ και ο Πάνος Καμμένος με επιστολή του μόλις προχθές προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Μια τρίτη επιλογή είναι να προσθέσει ο πρόεδρος της Βουλής έναν επιπλέον ανεξάρτητο βουλευτή στη σύνθεση της επιτροπής, όπως κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός. Σε μια τέτοια επιλογή ο κ. Βούτσης θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν από τους βουλευτές του Ποταμιού που λογίζονται πλέον ως ανεξάρτητοι ή τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, που έτσι κι αλλιώς ήταν μέχρι πρότινος μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών.

Ένα σενάριο των τελευταίων ωρών αναφέρει επίσης πως αν δεν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον Γιώργο Αμυρά και ο Γρηγόρης Ψαριανός και παραμείνει μέχρι νεωτέρας στο Ποτάμι, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί να ξαναγίνει Κοινοβουλευτική Ομάδα εφόσον σε αυτό ενταχθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος από χθες το βράδυ έχει διαγραφεί από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα αποφασιστούν στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η απογευματινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα φορτισμένο και τεταμένο κλίμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ