Ένοχος για «αμέλεια» ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας - iefimerida.gr

Ένοχος για «αμέλεια» ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας

αμέλεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To Ισλανδικό Ειδικό Δικαστήριο κήρυξε χθες ένοχο για «αμέλεια» τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χαάρντε αναφορικά με την κατάρρευση της οικονομίας της Ισλανδίας στα τέλη του 2008.

Τελικώς από τις τέσσερις κα τηγορίες που τον βάρυναν, το δικαστήριο έκρινε την ενοχή του μόνο για αυτή της «αμέλειας» Δεν επέβαλε όμως στον πρώην καμία οποιαδήποτε ποινή.

Ο 61χρονος Χαάρντε είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα πολιτικός ηγέτης που λογοδότησε στη Δικαιοσύνη σχετικά με την κρίση που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη διεθνή οικονομία. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το Ειδικό Δικαστήριο έχει θεσπιστεί από το Σύνταγμα του 1905, αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε ακροαματική διαδικασία ενώπιόν του.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατηγόρησε τελικά τον πρώην πρωθυπουργό ότι αμέλησε να συγκαλέσει ειδικά υπουργικά συμβούλια που να ασχοληθούν με την οικονομική κρίση, η οποία διαφαινόταν ότι πρόκειται να ξεσπάσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταγγείλει στην έναρξη της δίκης πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τη νυν κεντροαριστερή κυβέρ νηση, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.

«Είναι παράλογο. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των δικαστών πιέστηκε ώστε να κα ταλήξει για την ενοχή μου σε τουλάχιστον μία κατηγορία, όσο μικρή και αν ήταν, ώστε να σώσει τον λαι μό των βουλευτών που τα προκάλεσαν όλα αυτά», σχολίασε χθες μετά την απόφαση.

Οι Ισλανδοί θυμωμένοι για την κατάρρευση της οικονομίας τους το 2008 ζητούσαν επίμονα επί πολύ καιρό να μάθουν τους υπεύθυνους για την κρίση, με μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την Αστυνομία. Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση (η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση) ίσως να είναι το εφαλτήριο για νέες έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν οι ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης.

Μπορεί η χώρα να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο οι Ισλανδοί επιμένουν να βλέπουν με καχυποψία το πολιτικό τους σύστημα, με τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο να αγγίζουν το ιστορικό χαμηλό του 10%

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ