Η τρυφερή φιλία της Κατρίν Ντενέβ με τον Yves Saint Laurent -Πώς ο μόδιστρος της έχτισε την εικόνα της αιώνιας γυναίκας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η τρυφερή φιλία της Κατρίν Ντενέβ με τον Yves Saint Laurent -Πώς ο μόδιστρος της έχτισε την εικόνα της αιώνιας γυναίκας [εικόνες]

Yves Saint Laurent και Κατρίν Ντενέβ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι κι αυτός ένας αποχωρισμός: Η Κατρίν Ντενέβ βγάζει σε πλειστηριασμό, μέσω του οίκου Κρίστις, την γκαρνταρόμπα που σχεδίαζε ειδικά για εκείνη, επί σαράντα χρόνια, ο Ιβ Σεν Λοράν. Την προσεχή Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, στο Παρίσι.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 22 κι εκείνος 29. Η σχέση τους, από την αρχή σχεδόν, απέκτησε τα χαρακτηριστικά μιας βαθειάς, τρυφερής φιλίας. Και ως το 2008 που πέθανε ο κορυφαίος Γάλλος μόδιστρος, συνέχιζε να την ντύνει. Ηταν μια από τις πιο στενές και διαχρονικές φίλες του. Χρωστούσαν πολλά ο ένας στον άλλον.

Η Κατρίν Ντενέβ μαζί με τον Ιβ Σεν Λοράν, στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους, μέσα της δεκαετίας του ΄60
Η τρυφερή φιλία της Κατρίν Ντενέβ με τον Yves Saint Laurent -Πώς ο μόδιστρος της έχτισε την εικόνα της αιώνιας γυναίκας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αφορμή στάθηκε μια συνάντηση που θα είχε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 η Κατρίν Ντενέβ με την βασίλισσας της Βρετανίας. Ο τότε σύζυγός της, της πρότεινε να ρίξει μια ματιά στις δημιουργίες του Ιβ για να διαλέξει την πιο κατάλληλη ενδυμασία Διάλεξε ένα μακρύ λευκό κρεπ φόρεμα με κόκκινες λεπτομέρειες και μαζί διάλεξε τον μόδιστρο της ζωής της κι ένα φίλο καρδιάς.

Μετά από αυτή την γνωριμία η Ντενέβ του ζήτησε να την ντύσει για την «Ωραία της Ημέρας», την ταινία που έμελλε να καθορίσει την καριέρα της και όχι μόνον. Η Ντενέβ συνηθίζει να λέει ότι «ένα μέρος της επιτυχίας της, η ταινία την χρωστά στον Ιβ....».

Σε ένα ντεφιλέ στο Παρίσι, η Κατρίν μαζί με τον Ιβ και τα μοντέλα του

Δημοπρασία «όχι χωρίς κάποια θλίψη»

Διακόσια εβδομήντα κομμάτια που ανήκουν στην Κατρίν Ντενέβ και έχουν την υπογραφή του Ιβ Σεν Λοράν θα βγουν στον πλειστηριασμό, σε μια δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι -στις 24 Ιανουαρίου 2019. Οι τιμές εκκίνησης υπολογίζεται να κινηθούν από 1.000 ως 3.000 ευρώ.

Δύο από τις τουαλέτες της Κατρίν Ντενέβ που βαίνουν στο σφυρί....
Η τρυφερή φιλία της Κατρίν Ντενέβ με τον Yves Saint Laurent -Πώς ο μόδιστρος της έχτισε την εικόνα της αιώνιας γυναίκας [εικόνες] | iefimerida.gr 4



Ρούχα, εσώρουχα και αξεσουάρ που φόρεσε στην ζωή και στις ταινίες της. Φορέματα από κρέπ, μεταξωτές τουαλέτες θα βρεθούν πλάι-πλάι με ρούχα της καθημερινότητάς της -μιας καθημερινότητας που η ίδια ήθελε να μην αποκαλύπτει και είχε καταφέρει να διατηρήσει κρυφή. Με τον πλειστηριασμό των Κρίστις όμως πολλά μικρά μυστικά της θα αποκαλυφθούν, όπως ότι φορούσε παπούτσια νούμερο 37 ή ότι συχνά τα τακούνια της έσκιζαν τα φορέματά της. Επίσης αποκαλύπτεται ότι φρόντιζε, ανάλογα με τις περιστάσεις, να τονίζει σημείο του σώματός της.

Το κλασικό μαύρο φόρεμα της Κατρίν Ντενέβ από την «Ωραία της Ημέρας» με τον λευκό γιακά και τις λευκές μανσέτες, δια χειρός Ιβ Σεν Λοράν

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων της ήταν δημιουργήματα της σειράς υψηλής ραπτικής του Ιβ Σεν Λοράν, όλα αυτά που θα βγουν στον πλειστηριασμό δεν θυμίζουν ρούχα από κολεξιόν, αλλά μια προσωπική γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας που ήξερε πως θέλει να ντύνεται.

Το κοντό, χρυσό φόρεμα με κέντημα του ΄69, που είχε φορέσει η Ντενέβ σε μια συνάντηση με τον Χίτσκοκ


Ανάμεσα στα 270 κομμάτια περιλαμβάνονται ένα φόρεμα του ΄69, κοντό με κέντημα, που είχε φορέσει σε μια συνάντηση με τον Χίτσκοκ, το οποίο υπολογίζεται να πιάσει περίπου 5.000 ευρώ, ένα μαύρο μάλλινο σμόκιν με το οποίο η Ντενέβ είχε παραβρεθεί στην 20η επέτειο του οίκου το 1982 καθώς και μια μακριά μεταξωτή τουαλέτα στα χρώματα, κυρίως μπλε, του παγωνιού, που φόρεσε το 1997 _αντιστοίχως το καθένα εκτιμάται σε 1.500 και 2.500 ευρώ.

Κι αν αποφάσισε να αποχωριστεί αυτήν την γκαρνταρόμπα, «όχι χωρίς κάποια θλίψη», όπως είπε η ίδια, είναι γιατί μαζί αποχωρίζεται και το σπίτι στην Νορμανδία όπου διατηρούσε όλα αυτά τα ρούχα και αξεσουάρ.

Στις πρόβες (πάνω) και στα γυρίσματα (κάτω) για την «Ωραία της Ημέρας»
Η τρυφερή φιλία της Κατρίν Ντενέβ με τον Yves Saint Laurent -Πώς ο μόδιστρος της έχτισε την εικόνα της αιώνιας γυναίκας [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Μια τρυφερή φιλία

Η Κατρίν Ντενέβ και ο Ιβ Σεν Λοράν αλληλογραφούσαν συχνά κι όπως ο ίδιος ο σχεδιαστής μόδας είχε εκμυστηρευθεί σε μια συνέντευξή του, εκείνος την αποκαλούσε «Κατρίν, γλυκιά μου» κι εκείνη, από την πλευρά της, του έστελνε ροδοπέταλα σε απαλά χρώματα.

Η Ντενέβ συχνά-πυκνά αναφερόταν στον αγαπημένο της φίλο, με τον οποίο μοιράζονταν μια «σιωπηλή συνενοχή, μια μελαγχολία και κάποια τρελά γέλια», ενώ θεωρούσε πως ήταν ο άνδρας «που σχεδίαζε ρούχα με μοναδικό σκοπό να ομορφαίνει τις γυναίκες».

Το 2002, στον εορτασμό των 40 χρόνων καριέρας του Ιβ Σεν Λοράν, η Κατρίν Ντενέβ δεν θα μπορούσε να λείπει

Αλλωστε δεν ξέχασε ποτέ πως του χρωστά την όψη της αιώνιας γυναίκας, έτσι όπως την είχε συλλάβει ο Λουίς Μπουνουέλ στην «Ωραία της Ημέρας». Μια κλασική σύζυγο που την ίδια στιγμή μοιάζει αμαρτωλή, έτοιμη να παραδοθεί στις επιθυμίες τις δικές της και των συντρόφων της. Μια αληθινή γυναίκα, γήινη και αντικείμενο φαντασίωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ