Μετανάστης καταγγέλλει ότι το Λιμενικό προσπάθησε να βυθίσει τη βάρκα τους, ανοιχτά της Σάμου -Τι απαντά το ΕΛΣ - iefimerida.gr

Μετανάστης καταγγέλλει ότι το Λιμενικό προσπάθησε να βυθίσει τη βάρκα τους, ανοιχτά της Σάμου -Τι απαντά το ΕΛΣ

Εικόνα αρχείου από άλλο «ναυάγιο» βάρκας με πρόσφυγες / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοφανή επίθεση από κουκουλοφόρους, που επέβαιναν σε σκάφος, και η οποία είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα 4χρονο προσφυγόπουλο, καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν μετανάστες, ανοιχτά της Σάμου.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή των 16 χιλιομέτρων, που χωρίζουν το Κουσάντασι με τις ακτές της Σάμου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που συνέλλεξε η οργάνωση Aegean Boat Report, η βάρκα με τους 54 πρόσφυγες -μεταξύ των οποίων 24 παιδιά- ξεκίνησε κατά τη 01:30 από το Κουσάντασι, όμως μία ώρα αργότερα εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οι μετανάστες, εκείνη την ώρα, παρότι δεν φορούσαν σωσίβια, όπως λένε, παρέμειναν ψύχραιμοι.

Κατά τις 03:30, είδαν «μια μικρή βάρκα, στην οποία επέβαιναν δυο άνθρωποι με μαύρες στολές, και κουκούλες, να πλησιάζει», όπως αναφέρεται στην αναφορά.

Λίγα λεπτά αργότερα, «άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς την Τουρκία, ενώ προσπάθησαν να χτυπήσουν τη βάρκα στα πλάγια, με σκοπό να τη βυθίσουν».

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, καθώς η βάρκα άρχισε να βυθίζεται, ενώ οι δράστες, κατά τους μετανάστες, άρχισαν να απομακρύνονται με κατεύθυνση τη Σάμο.

Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο έφθασαν δυνάμεις του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, που συνέλλεξαν από τη θάλασσα τους επιζώντες.

Παρά ταύτα, στις 04:20 διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 4χρονου κοριτσιού, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νερό, προτού την εντοπίσει το τουρκικό Λιμενικό.

Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης φιλοξενούν δηλώσεις του Ιρακινού πατέρα της, Μοχάμεντ Φαντίλ, ο οποίος φέρεται ότι υποστήριξε πως η επίθεση έγινε από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Ο Μοχάμεντ Φαντίλ με ένα από τα διασωθέντα παιδιά του / Φωτογραφία: Hurriyet

Ο Φαντίλ, που κατάφερε να σώσει τα άλλα δυο παιδιά του, είπε ότι «υπήρχαν πολύ δυνατά κύματα. Νομίζαμε ότι ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να σταματήσουμε τη μηχανή. Τότε έδεσαν τη βάρκα μας στο σκάφος τους και άρχισαν να μας κάνουν κύκλους. Ηταν τελείως απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν» τόνισε συγκεκριμένα.

Την εμπλοκή του διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι η εξής:

«Αναφορικά με δημοσίευμα ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο αλλοδαπός καταγγέλλει ότι χειρισμοί περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4χρονης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCC Piraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος.

Στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ