Οι 6 πρόθυμοι θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών -Πλην Ζουράρι - iefimerida.gr

Οι 6 πρόθυμοι θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών -Πλην Ζουράρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει, απόψε, τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η επόμενη δοκιμασία για τον πρωθυπουργό θα είναι η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Καθοριστική για αυτή την ψηφοφορία, που συνιστά το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι η ψήφος των βουλευτών του Ποταμιού και του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη, που εν πολλοίς κρατά το κλειδί των εξελίξεων.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε η Συμφωνία να περάσει με 151 ψήφους, για να είναι ισχυρή έναντι των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας.

Πλην Ζουράρι, λείπει μία ψήφος

Όμως από την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί με τη συμμετοχή των 6 πρόθυμων -ή «γυρολόγων» κατά την αντιπολίτευση- λείπει μία κρίσιμη ψήφος. Γι' αυτό θα είναι καθοριστική η στάση του Ποταμιού.

Ας μετρήσουμε τα κουκιά. Υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση ψηφίζουν «ναι» οι 4 πρώην ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις. Αν προστεθούν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης, η κυβέρνηση φθάνει στον μαγικό αριθμό 151.

Πλην όμως, για τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει σίγουρα να αφαιρέσουμε τον Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι ναι μεν δεν ρίχνει την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεπώς, αναζητείται ακόμα μία ψήφος. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο το τι θα πράξουν τελικά οι δύο βουλευτές του Ποταμιού που έχουν παραμείνει πιστοί στον Σταύρο Θεοδωράκη. Εφόσον -πολύ πιθανό με τα μέχρι τώρα δεδομένα- Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, όπως έχουν κατ' αρχάς αποφασίσει, η Συμφωνία περνάει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εφόσον, όμως, απόσχουν ή δηλώσουν «παρών», σε αντίδραση για την «υφαρπαγή» από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ του Σπύρου Δανέλλη, τότε η Συμφωνία περνάει μεν -αφού δεν χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά την απλή πλειοψηφία των παρισταμένων βουλευτών- αλλά πάσχει από νομιμοποίηση.

Οριστική απόφαση το Ποτάμι δεν έχει λάβει και τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι ενοχές του Σταύρου

Υπάρχει όμως προβληματισμός στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αφού η κυβέρνηση μετράει το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως μία ακόμα απόδειξη ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη και την εμπιστοσύνη της Βουλής, και θα μπορεί να συνεχίσει χωρίς καμία πλέον αμφισβήτηση τον βίο της, έως ότου ο πρωθυπουργός αποφασίσει το πότε τον συμφέρει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Αυτό ενοχλεί τον Σταύρο Θεοδωράκη, που ναι μεν θεωρεί εθνικά επωφελή τη Συμφωνία, αλλά δεν θέλει επ' ουδενί να δώσει παράταση στην κυβέρνηση, την πολιτική της οποίας θεωρεί επιζήμια.

Την ίδια στιγμή, δέχεται μεγάλες πιέσεις από την κριτική που διατυπώνεται ότι δίνει το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Τσίπρα. Οι πρόσφατες δηλώσεις Αμυρά, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα προσανατολίζεται είτε να καταψηφίσει τη Συμφωνία είτε να απόσχει από την ψηφοφορία, εκφράζουν μόνο τον ίδιο και όχι τους υπόλοιπους βουλευτές.

Αλλά είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο Ποτάμι το ότι πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν το κόμμα να διαφοροποιείται ριζικά από τους πρόθυμους να δώσουν χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι δύο βουλευτές του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, ούτως ή άλλως καταψηφίζουν, αφού στις επόμενες εκλογές είναι περίπου σίγουρο ότι θα πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία.

Θεοχαρόπουλος, ο μοιραίος 151;

Σε περίπτωση πάντως που στο Ποτάμι επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, υπάρχει πάντα η εφεδρεία Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει να ψηφίσει τη Συμφωνία, αφού είναι πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά δεν θέλει να φανεί ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Επίσης, θα φανεί να διασπά τη γραμμή έτσι όπως τη διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά. Πολλά για την ψήφο του θα κριθούν από το τι τελικά θα πράξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τον οποίο είναι σε ανοιχτή γραμμή

Θέλουμε 151 ψήφους, λέει ο Νίκος Βούτσης

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του Συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Σημείωσε δε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος, όπως εξήγησε.

«Στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, κανείς από τους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει σαφής πλειοψηφία. Και νομίζω πως θα υπάρξει, γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χρειαζόμαστε τις ψήφους Θεοδωράκη, λέει ο Τζανακόπουλος

Σε συνέντευξή του στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει πάνω από 151 ψήφους», έστω και αν τεχνικά δεν είναι απαραίτητο. Γι' αυτό είναι κρίσιμες οι ψήφοι του Ποταμιού.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτοτικό ζήτημα για το Ποτάμι και αυτό οδήγησε στην αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν δεχόταν τη Συμφωνία», υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, πως εάν διαφοροποιηθεί η στάση του Ποταμιού, μετά από τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια, εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τους βουλευτές αλλά και τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη, τότε θα υπάρξει μια δυσκολία στο να βρεθούν τα επιχειρήματα που θα δικαιολογήσουν αυτή την αλλαγή στάσης.

«Δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις με μια απόφαση που επιλύει ένα ζήτημα πολλών ετών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πάντως δήλωσε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να επανεξετάσει ο κ. Θεοδωράκης τη στάση του.

Ή καταψηφίζουμε ή απέχουμε, δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς

«Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», είπε σήμερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης».

«Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά. «Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό και πώς συνδέεται όλο αυτό», και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Πρόσθεσε πως «δεν γίνεται με "ολίγη" από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ