Το... ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες μελετά ο Παπαδήμος - iefimerida.gr

Το... ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες μελετά ο Παπαδήμος

Το ... ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες μελετά σήμερα ο Παπαδήμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιες δημόσιες δαπάνες θα βρεθούν στην ... καρμανιόλα, για να περικοπούν 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-14; Μια ... πρόγευση των τελικών αποφάσεων θα προκύψει από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Κορλίρα.

Βάση της συζήτησης, την οποία θα έχει ο Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), είναι η σχετική έκθεση που έχει συντάξει το Κέντρο. Όπως είναι γνωστό, η περικοπή του ποσού των 11,6 δισ. ευρώ καταγράφεται ως υποχρέωση της ελληνικής πλευράς στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τις τελικές αποφάσεις για το – δύσκολο, από πολλές πλευρές- αυτό θέμα θα λάβει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαϊου. Ήδη το ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει προβεί σε καταγραφή των δαπανών.

«Φιλόδοξο το σχέδιο για τόσες περικοπές»

Ως προς την γενική «κατανομή» αυτού του ποσού των «ψαλιδισμάτων», ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει ήδη δώσει ένα περίγραμμα: Από τα 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν, τα 3,2 δισ. ευρώ θα αφορούν «εξοικονομήσεις από κοινωνικές μεταβιβάσεις», τα 2,1 δισ. ευρώ θα «περικοπούν» κατόπιν αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και 6,3 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Ήδη, πάντως, Ευρωπαίοι παράγοντες και τεχνοκράτες θεωρούν «φιλόδοξο» το στόχο της μείωσης των δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014. Τον παραλληλίζουν δε με τις εξαγγελίες που είχε κάνει η τρόικα, το Φεβρουάριο 2011, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Δικές τους, ξεχωριστές προτάσεις για τις περικοπές ετοιμάζουν το ΔΝΤ και η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασιζόμενοι – πάντως- στα στοιχεία του ΚΕΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ