Προτάσεις εξόδου για απόψε στην Αθήνα...

Πρεμιέρα σήμερα για τις παραστάσεις «Κόλχαας», «S.M.S.: Δύο υστερίες πάθους - η αίθουσα κλιματίζεται», του Ακη Δήμου, «Η Σάντρα στο φως» και «Αμλετ για έναν ηθοποιό και μια αυλαία». Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου η σημερινή και από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες εκδηλώσεις: Με την «Barοδία συγγραφέων» τιμά τη μέρα το Floral και με μια εκδήλωση λόγου και μουσικής το Βιβλιοπωλείο «Ποιήματα και Εγκλήματα». Αναλυτικά:

ΘΕΑΤΡΟ

  • «Κόλχαας» του Κλάιστ στο Τόπος Αλλού

Το θέατρο Τόπος Αλλού επαναλαμβάνει την παράσταση «Κόλχαας» από σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 29 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το έργο «Κόλχαας» είναι βασισμένο στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» (Michael Kohlhaas) του Χάινριχ φον Κλάις, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νίκου Αλεξίου και πρόκειται για μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500.

Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αδυναμία του να δικαιωθεί μεσ' απ' το δρόμο του νόμου πυροδοτεί ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης του ιδεώδους ενός φυσικού δικαίου. Το τέλος του Κόλχαα, ο θάνατός του στην αγχόνη, τον μετατρέπει από έναν νικημένο επαναστάτη σε έναν ήρωα. Κατάλαβε ότι τη δικαιοσύνη δεν την γεννά το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος, αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται όχι με τη δικαίωση από τον νόμο του κράτους, από όπου οι πολλοί εξαιρούνται, αλλά από ένα πιστεύω για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου. Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα. Tηλ. 2108656004 Τιμές εισιτηρίων Γενική Είσοδος: 15 Euro, Φοιτητικό: 10 Euro

  • S.M.S.: Δύο υστερίες πάθους - η αίθουσα κλιματίζεται του 'Ακη Δήμου στην Αθηναΐδα

Μετά τη χειμερινή επιτυχημένη πορεία του διακεκριμένου έργου του 'Ακη Δήμου, «Σιγά τα Αίματα! Oresteia the next generation» από την ομάδα Σπείρα-Σπείρα, ο Σταμάτης Κραουνακής θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο στην Αθηναΐδα δύο μονόπρακτα έργα του βραβευμένου σύγχρονου Έλληνα δημιουργού, με γενικό τίτλο «S.M.S. δύο υστερίες πάθους - η αίθουσα κλιματίζεται».

«Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου», ένα από τα πρώτα έργα του Ακη Δήμου επιστρέφει ύστερα από έξι χρόνια στην αθηναϊκή σκηνή ολοκληρώνοντας τη φετινή «τριλογία» που αφιέρωσε η Σπείρα-Σπείρα στο συγγραφέα. Το σκοτεινό κείμενο με τις επιρροές από το έργο του Tennessee Williams και θραύσματα θεάτρου του παραλόγου παραθέτει τους δύο χαρακτήρες σε μία ατέρμονη αναμέτρηση.

Δύο ήρωες που κάθε βράδυ επιλέγουν να παίξουν το ίδιο μονότονο και πικρό παιχνίδι αναμνήσεων ώστε να πληγωθούν και να νιώσουν ζωντανοί. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος και δύο νέοι ηθοποιοί της ομάδας καλούνται να αποδομήσουν αυτό το αριστοτεχνικά λυρικό κείμενο και προσδοκούν να παρασύρουν τον θεατή με τις ιστορίες των ρόλων τους.

Ιστορίες που ζωντανεύουν σε ένα φαντασιακό περιβάλλον, που γκρεμίζουν τα κοινωνικά πρότυπα, που τρέφουν το αμερικάνικο όνειρο και που τρομάζουν στην ιδέα της μοναξιάς. Δύο φύσεις που αρνούνται την ηλικία τους και που παραμένουν εγκλωβισμένες στις μνήμες τους και στα όνειρα που επιβάλλει η κοινωνία. Δύο αιώνιοι νέοι που προσπαθούν να αποδράσουν από τη γκρίζα πραγματικότητά τους και που ψιθυρίζουν ότι «το μυστικό είναι να μη σκέφτεσαι. Να μη σκέφτεσαι και να μη θυμάσαι. Μόνο ό, τι ονειρεύεσαι να θυμάσαι».

Σκηνοθεσία Δημήτρης Μπογδάνος. Στη Μουσική Θεατρική Σκηνή «Αθηναΐς», Καστοριάς 34-36 Βοτανικός

  • «Η Σάντρα στο φως»

Η παράσταση που άνοιξε το φετινό Low Budget Festival του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη και που απέσπασε τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, επιστρέφει στη σκηνή της Αθηναΐδας με τη Μαρία Κοσκινά υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σταμάτη Κραουνάκη.

Πρόκειται για την τρυφερή, σκοτεινή και σαρκαστική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας - που, αν δεν ήταν ηρωίδα αυτού του μονολόγου, θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε μπαλάντα τής P.J.Harvey - πιασμένης στην παγίδα του έρωτά της για έναν καλλιτέχνη ερωτευμένο περισσότερο με την κάμερά του. Είναι, επίσης, η ιστορία ενός εγκλήματος - για την ακρίβεια: το υστερόγραφό του - καθώς και η ανατομία της απόγνωσης της ηρωίδας που, άλλοτε αστεία κι άλλοτε μελαγχολικά, αφηγείται την αισθηματική της διαδρομή από μια παραλία της Σάμου μέχρι το ανακριτικό γραφείο, όπου τη συναντάμε απολογούμενη. Μια ιστορία μυστηρίου εν τέλει, όπως οι ιστορίες όλων των ερώτων μας, αιματηρές ή αναίμακτες.

Σκηνοθεσία Σταμάτης Κραουνάκης. Στη Μουσική Θεατρική Σκηνή «Αθηναΐς», Καστοριάς 34-36 Βοτανικός. Τηλ.: 210 3480080 Τιμές εισιτηρίων. Γενική είσοδος 10 ευρώ. Φοιτητικό και οι κατέχοντες κάρτα ανεργίας 5 ευρώ

  • Αμλετ για έναν ηθοποιό και μια αυλαία στο Bios Main

Το Bios παρουσιάζει τον «Αμλετ», μια παράσταση για έναν ηθοποιό και μια αυλαία σε μετάφραση, σκηνοθεσία και ερμηνεία Πρόδρομου Τσινικόρη από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 22 Μαΐου 2012.

O Αμλετ, εμπλεκόμενος στα γρανάζια της ομώνυμης τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που διαδραματίζεται σε μια χώρα όπου διαλύονται τα πάντα, βιώνει μια κρίση τόπου, μια κρίση ταυτότητας. Υπάρχει στη σκηνή ως το αρχέτυπο του «ανθρώπου εν κρίσει», με την αποστολή να μιλήσει, όπως μόνο αυτός -από όλους τους θεατρικούς ήρωες- μπορεί, εν είδει εξομολόγησης, για ζητήματα ουσίας του ανθρώπου και της ύπαρξης, όπως η έλλειψη της αίσθησης του ανήκειν, τα όρια μεταξύ αλήθειας και υπόκρισης, είναι και φαίνεσθαι, ζωής και θανάτου. Παίρνοντας τη θέση του παρατηρητή της ίδιας του της ζωής, γίνεται μεν ικανός να την ερμηνεύσει, θέτοντας καίρια ερωτήματα, είναι όμως προορισμένος από την αρχή να ηττηθεί από ένα αμείλικτο πεπρωμένο.

Η παράσταση εστιάζει στον ερμηνευτή και την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τον 'Αμλετ έχοντας ως σύμμαχο μια αυλαία και επιδιώκει να ανασύρει μέσα από κάθε θεατή τις δικές του, κρυφές συγγένειες με τον σαιξπηρικό ήρωα.

The curtain rises. Σάλα στο ανάκτορο. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe. Στο Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι. Διάρκεια παραστάσεων: 23 Απριλίου - 22 Μαΐου 2012. Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη. Έναρξη: 21.00. Πληροφορίες T: 210 3425335. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ (ενιαίο)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

  • Ελληνο-Ισπανική Συνάντηση: Ποιήματα και αστυνομικό μυθιστόρημα

Εκδηλώσεις λόγου και μουσικής με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του Βιβλίου, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης και το περιοδικό Sol Latino. Στις 11 π.μ. ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χρ. Μπουλώτης θα μιλήσει για τη μαγεία του βιβλίου (από την ιδέα στην εκτύπωση), στις 8 μ.μ. ο συγγραφέας Π. Μάρκαρης και ο ποιητής Χ. Βιθέντε Πικέρας θα διαβάσουν ποιήματα και θα αφηγηθούν αποσπάσματα αστυνομικών μυθιστορημάτων στα ελληνικά και στα ισπανικά, ενώ στις 10 μ.μ. θα ακολουθήσει λατινοαμερικάνικη μουσική βραδιά. Στο Βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα, Αγίας Ειρήνης 17, Τηλ.: 2103228839. Είσοδος ελεύθερη.

  • Barοδία συγγραφέων

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το «Floral» παραδίδει το βράδυ τα decks και την μπάρα του σε γνωστούς Έλληνες συγγραφείς (Χ. Παπαδημητρίου, Αύγ. Κορτώ, Θ. Χειμωνάς, 'Αρης Σφακιανάκης, Αλ. Σταμάτης κ.ά.), ενώ από το πρωί θα λειτουργεί μπαζάρ βιβλίων τους. Στο Floral - Books and Coffee, Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, Τηλ.: 2103800070

ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Μ2 Project Band

Νέοι κι ευρηματικοί, στήνουν ένα πάρτι με swing-bossa-jazz διάθεση. Στο Black Duck Multiplarte, Χρ. Λαδά 9Α. Τηλ.: 2103234760 begin. Είσοδος ελεύθερη

  • Ρεσιτάλ Πιάνου

Ο Κωστής Βομπίρης ερμηνεύει Bach, Schubert, Mendelssohn, Chopin. Στο Athenaeum La Divina, Αδριανού 3, Θησείο. Τηλ.: 2103211987, Εισιτ.: Euro 10, 5 (φοιτ.).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ