Παναγιώτης Λάμπουρας: Το βιολί που κλέβει τις εντυπώσεις στην παράσταση της Αρβανιτάκη - iefimerida.gr

Παναγιώτης Λάμπουρας: Το βιολί που κλέβει τις εντυπώσεις στην παράσταση της Αρβανιτάκη

Ο Παναγιώτης Λάμπουρας Παρασκευή στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Παναγιώτης Λάμπουρας ετοιμάζεται για μια συναυλία στον ιερό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το βιολί που τον συνοδεύει πάντα στις ζωντανές του εμφανίσεις, παρουσιάζει τα τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Υδρόγειος», που κυκλοφορεί από τη Μικρή Αρκτο, αλλά και τραγούδια που αγαπάει πολύ.

Μια πρωτότυπη συνομιλία φωνής και βιολιού, ένας «πειραματικός» γάμος διαφορετικών ειδών μουσικής στο μυσταγωγικό χώρο της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 21.00.

«Ασχολούμαι με το βιολί από την ηλικία των πέντε ετών» αναφέρει ο Παναγιώτης Λάμπουρας μιλώντας στο iefimerida, ο μουσικός, που κατά γενική ομολογία «έκλεβε» τις εντυπώσεις στις συναυλίες τις Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα στην Ακτή Πειραιώς.

Ο Παναγιώτης Λάμπουρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, ενώ έχει σπουδάσει κλασσικό βιολί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

«Πέρυσι το χειμώνα άρχισα να ηχογραφώ τα πρώτα κομμάτια κομμάτια του δίσκου. Έτσι ξεκίνησε να δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος, η “Υδρόγειος”. Αν και υπάρχουν έντονες αναφορές στη φύση, τη χρησιμοποιώ ως σύμβολο για να περιγράψω όλα αυτά που βασανίζουν τους ανθρώπους μέχρι τώρα, και μένα τον ίδιο» τονίζει ο Παναγιώτης Λάμπουρας.

«Η υπαρξιακή αγωνία, η αμφιβολία, ο φόβος, η αγάπη, η οικογένεια, οι ρίζες, η μελαγχολία είναι ζητήματα που θίγονται μέσα στον δίσκο, προσπαθώντας όχι να βρω κάποια λύση για αυτά, αλλά περισσότερο για να τα αγκαλιάσω και να τα δεχθώ ως κομμάτι της ανθρώπινης διαδρομής. Το album αποτυπώνει την ανάγκη εύρεσης της γαλήνης, μέσα σε μια νευρική ατμόσφαιρα που βιώνουμε στην εποχή μας. Με αυτή τη λογική προσέγγισα και τις ενορχηστρώσεις, χωρίς να θέλω να ‘θορυβήσω’ αλλά να ησυχάσω τις εντάσεις, να γλυκάνω όσο μπορώ αυτά που μας δυσκολεύουν».

«Θεωρώ πως η μουσική δεν έχει όρια ούτε είδη, αλλά σημασία έχει η οπτική μας, η ματιά μας και πώς εμείς τη μεταφέρουμε μέσα στο χρόνο και στο κόσμο. Αγαπώ την Παράδοση, την Κλασσική Μουσική, την ποπ, την ξένη φολκ, μελετώ και ακολουθώ οργανοπαίχτες, σολίστες και ξένους τραγουδιστές-τραγουδοποιούς. Μου αρέσει να βρίσκω και να ακούω ολοκληρωμένους μουσικούς κόσμους και πιστεύω πολύ στην έννοια του δίσκου ως καλλιτέχνημα-μουσικός κύκλος».

Μια πρωτότυπη συνομιλία φωνής και βιολιού, Παρασκευή, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου

«Φέτος εμφανίστηκα στην Ακτή Πειραιώς μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιάννη Κότσιρα και τη Βίκυ Καρατζόγλου. Μία συνεργασία που μου έφερε μεγάλη χαρά καθώς δίπλα τους έμαθα πολλά καινούργια πράγματα».

Ασχολούμαι με το βιολί από την ηλικία των πέντε ετών

«Έχω σπουδάσει Κλασσικό Βιολί στην Αθήνα και το Εξωτερικό, όπου έζησα για δύο χρόνια στην Ολλανδία. Γυρνώντας ήθελα να αποτυπώσω όλες μου τις εμπειρίες επάνω στη μουσική, και να φτιάξω έναν κόσμο που με εκφράζει. Αυτός ο κόσμος δεν θα είχε ενοχές, ούτε κάποια ιδιότητα, αλλά θα μπορούσα να τριγυρνώ σαν παιχνίδι από το τραγούδι στο βιολί, στο γράψιμο. Έτσι προσπαθώ να αντιμετωπίζω τη ζωή και την τέχνη κι αυτό επιζητώ στις ζωντανές εμφανίσεις».

«Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου θα βρεθούμε επί σκηνής για άλλο ένα “παιχνίδι” στον ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας και αγωνιώ να παρουσιάσω το υλικό του».

Ο Παναγιώτης Λάμπουρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, ενώ έχει σπουδάσει κλασσικό βιολί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ παράλληλα συνέχισε αναζητώντας τον προσωπικό του ήχο μέσα από τη σύνθεση και το βιολί. Το Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία με τίτλο “Υδρόγειος” όπου υπογράφει ο ίδιος τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση.

Η «Υδρόγειος» του Παναγιώτη Λάμπουρα στην Αγγλικανική Εκκλησία την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 21.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ