Aμερικανός αξιωματούχος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος της Ελλάδος - iefimerida.gr

Aμερικανός αξιωματούχος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος της Ελλάδος

Σημαίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Το 2018 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Η Ελλάδα θα είναι ευνοημένη

«Η Ελλάδα θα είναι ευνοημένη από αυτή τη συμφωνία, καθώς οι εξελίξεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό θα είναι υπέρ της», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώνει το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Ενδεικτικά σημείωσε ότι με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πλέον είναι στο χέρι της Ελλάδας, θα δώσει ώθηση σε οικονομικούς τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός καθώς θα προσελκύσει νέες και μεγάλες επενδύσεις. «Τα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που θα φέρει η κύρωση της συμφωνίας θα είναι πολύ σημαντικά ειδικά για τη βόρειο Ελλάδα», συμπλήρωσε, ενώ έκανε αναφορά στη σημασία των ενεργειακών αγωγών στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα διευκρίνησε πως εφόσον η Ελλάδα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία». «Οι ΗΠΑ περιμένουν η Ελλάδα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ως ο κυριότερος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας», είπε και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να την υποστηρίξει.

Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία αν περάσει

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αν και απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι διαχρονικά ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που μετά τις εκλογές υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, περιμένει πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αφού οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βασίζονται σε κοινά αμοιβαία συμφέροντα. Εκανε αναφορά και στο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «λαμβάνουμε σοβαρά τη διαβεβαίωση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον αυτή περάσει από τη Βουλή».

Ο Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις ΗΠΑ

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα σχολίασε και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και την ανάληψη καθηκόντων από τον πρώην ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. «Είχε αναπτυχθεί στενή σχέση ανάμεσα στην αμερικανική πλευρά και τον κ. Καμμένο. Ο κ.Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις ΗΠΑ» είπε, ενώ σχολίασε πως η αλλαγή αυτή δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προώθηση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την επένδυση στο Ελληνικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι πεπεισμένος ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2019 και μάλιστα σύντομα, ίσως και από την παρούσα κυβέρνηση. «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα προσελκύσει πολλούς και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ