Γιατί οι βουλευτές εγκαταλείπουν τον Καμμένο -Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Γιατί οι βουλευτές εγκαταλείπουν τον Καμμένο -Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος με τον Τέρενς Κουίκ και την Ελενα Κουντουρά- φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν μια δύσκολη εβδομάδα για τον Πάνο Καμμένο αφού διαπίστωσε, αυτό που υποπτευόταν εδώ και καιρό. Οτι δηλαδή τον εγκαταλείπουν τα πιο προβεβλημένα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Τέρενς Κουίκ, ο Μαρίνα Χρυσοβελώνη αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η δική του ομάδα δηλαδή, τα στελέχη που αυτός πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν υπουργείο, μετακόμισαν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος έχει μείνει με την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη, τον Γιώργο Μαυραγάνη και τον «μισό» Κώστα Ζουράρι, αφού ο επικεφαλής της Πυρίκαυστου Ελλάδος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτως η άλλως δεν ανήκει οργανικά στους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Η έξοδος των στελεχών των ΑΝΕΛ δεν ήταν έκπληξη. Αλλωστε οι περισσότεροι ήδη από το καλακαίρι, όταν «έσκασε» η ιστορία της Συμφωνίας των Πρεσπών και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα άρχισε να μετράει κουκιά, είχαν δείξει τις προθέσεις τους. Ούτε, ακόμα και οι πλέον ρομαντικοί της πολιτικής θα εκπλαγούν για το γεγονός, ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς και βουλευτές των ΑΝΕΛ θα βρούν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Και υπάρχει ερμηνεία για την μετακόμιση. Η πιό απλή στην πολιτική...Κανένα από τα πρώην πλέον στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν μπορούσε να ελπίζει στην επανεκλογή του, με τα χρώματα των ΑΝΕΛ. Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και με διαφορές για την απόσταση της Νέας Δημοκρατίας- που πάντα προηγείται- με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν σε ένα τουλάχιστον σημείο. Σε καμία από τις 5 τελευταίες έρευνες που έγιναν, δεν φαίνεται να μπορούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να πιάσουν το όριο του 3% και δεν φαίνεται έτσι εφικτό να μπορούν να μπούν στην Βουλή.

Αν και στο παρελθόν οι ΑΝΕΛ έχουν διαψεύσει τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, γεγονός που σημείωσε χθές στην συνέντευξη τύπου που έδωσε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι εφτάψυχοι- τα νούμερα δείχνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση το θαύμα είναι δύσκολο να γίνει. Μάλιστα ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία οτι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δυσκολεύονται να εντοπίσουν καν το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που στην Βόρειο Ελλάδα έχει στην κυριολεξία εξαερωθεί.

Να σημειωθεί ότι οι εκλογικές επιδόσεις του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ είναι πολύ κρίσιμες για το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού η αυτοδυναμία δεν έχει τόσο να κάνει με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ούτε με την διαφορά από το δεύτερο, αλλά κυρίως από τα πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στην Βουλή. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι έρευνες και ούτε ο Πάνος Καμμένος, ούτε η Ενωση Κεντρώων, ούτε το Ποτάμι καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό έως σίγουρο, η Νέα Δημοκρατία να έχει αυτοδυναμία. Γι αυτό και ο Πάνος Καμμένος είναι αγαπημένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Η τελευταία δημοσκόπηση είναι της Pulse για τον ΣΚΑΙ και έγινε στις 20 Δεκεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 1,5%.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γίνει δημσκόπηση της ALCO για το OPEN. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερη, της τάξης του 6% αλλά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουν κάτω από το όριο του 3%. Οι ΑΝΕΛ είναι στο 2%, κάτω ακόμα και από την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στην δημοσκόπηση της 9ης Δεκεμβρίου από την Κάπα Research για το Εθνος της Κυριακής το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 4,7% αλλά και πάλι οι ΑΝΕΛ ήταν κάτω από το όριο του 3% μαζί με την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Στις 22 Νοεμβρίου στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ οι ΑΝΕΛ ήταν και πάλι στο 1,5%. Η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%.

Την ίδια ημερομηνία έκανε έρευνα και η Public Issue. Στην εκτίμηση εκλογική επιρροής που κάνει η εταιρεία και πάλι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες βρίσκονται κάτω από το όριο του 3% με την Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 39%, τον δε ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 20%.

Υπο μία έννοια το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον Σπύρο Δανέλλη. Ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού μπορεί να επιμένει ότι μόνο λόγοι συνείδησης τον οδήγησαν στην απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να έχει έτσι την δυνατότητα να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών, οι πληροφορίες όμως επιμένουν οτι ο κ. Δανέλλης έχει ήδη εξασφαλίσει θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις εκλογικές επιδόσεις του Ποταμιού στις δημοσκοπήσεις να προσεγγίζουν εκείνες των ΑΝΕΛ, ούτε ο Σπύρος Δανέλλης θα μπορούσε να ελπίζει στην επανεκλογή του με τα χρώματα του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ