Ποιοι είναι οι Μωμόγεροι που βγήκαν στους δρόμους της Πρέβεζας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιοι είναι οι Μωμόγεροι που βγήκαν στους δρόμους της Πρέβεζας [εικόνες]

Μωμόγεροι στην Πρέβεζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναβίωσε την Κυριακή στην Πρέβεζα το δρώμενο των Μωμόγερων προκαλώντας ενθουσιασμό σε ντόπιους και επισκέπτες με τους χορούς την μουσική το γέλιο και τη σάτιρα.

Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν την πορεία τους στους δρόμους του χωριού με στάσεις σε σπίτια και καταστήματα όπου δέχθηκαν κεράσματα.
Είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προχριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Ο Μώμος ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Το εθιμικό δρώμενο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Η ολοκληρωμένη μορφή του δρώμενου αποτελείται από τον Κορυφαίο (Μωμόγερο), τη χορευτική ομάδα, τη θεατρική ομάδα και τους μουσικούς.

Οι Μωμόγεροι είναι το τέταρτο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε στην Πρέβεζα

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας Η ΑΜΙΣΟΣ, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πίτας στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού.

Πριν την κοπή της πίτας οι Μωμόγεροι, από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, "εισέβαλαν" στον χώρο. Οι χορευτές, ο Αστυνόμος, ο Καλικάντζαρος, ο Γέρος αλλά και η Νύφη και ο Γιατρός, καταχειροκροτήθηκαν.

Ο«θίασος» περιδιαβαίνει τους δρόμους και τρυπώνει σε αυλές, με χορούς και ευχές
Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας'  UNESCO το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων
Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμιτικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων
Ο Μώμος ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Το εθιμικό δρώμενο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών
Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο "αράπης"
Ποιοι είναι οι Μωμόγεροι που βγήκαν στους δρόμους της Πρέβεζας [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μωμόγεροι Πρέβεζα έθιμο UNESCO
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ