Σάλος στα κόμματα από το δήθεν διαζύγιο με ΑΝΕΛ -Βολική αποχώρηση - iefimerida.gr

Σάλος στα κόμματα από το δήθεν διαζύγιο με ΑΝΕΛ -Βολική αποχώρηση

Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως αναμενόταν, ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση κάνοντας μερικές πολύ βολικές διευθετήσεις για τον πρωθυπουργό και για την συνέχιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Τις διευθετήσεις αυτές και την αποχώρηση Καμμένου η ΝΔ χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο διαζύγιο» στην ανακοίνωσή της, αφού οι χειρισμοί των δύο ως πρόσφατα κυβερνητικών εταίρων αποδεικνύουν ότι η παραίτηση του υπουργού Αμυνας ήταν μάλλον συμβολική και δεν έγινε για να ζημιώσει τα σχέδια του πρωθυπουργού, αλλά αντίθετα για να τα ενισχύσει.

ΝΔ: Σκηνοθετημένο διαζύγιο, επιζήμια παράσταση

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο «διαζύγιό» του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους.
Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία
», ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την ανακοίνωση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Πέμπτη.


Αυγενάκης: Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα

Με ειρωνικό ύφος σχολίασε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Twitter την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
«Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα. Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, η λαϊκή κατακραυγή, ο δημόσιος αυτοεξεφτελισμός του εδώ και 4 χρόνια και η εξαγορά της πλειονότητας των βουλευτών του από τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν αρκετά», έγραψε αρχικά ο γραμματέας της ΝΔ.
«Ο πατριώτης Καμμένος που ανέχθηκε τον Τσίπρα να υπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα, αφού έχει υπογραφεί και εγκριθεί από την πΓΔΜ, θυμήθηκε να παραστήσει τον επαναστάτη... Όχι ότι πιάνει πάτο το κόμμα του...», συμπλήρωσε σε επόμενη ανάρτηση ο κ. Αυγενάκης.

Βενιζέλος: Απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός
Για απόλυτο και ασφυκτικό εκβιασμό του Αλέξη Τσίπρα επί του Πάνου Καμμένου έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ χαρακτήρισε «ενδοκυβερνητικούς αποστάτες» τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του στα Ιωάννινα, ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Πάνου Καμμένου για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.


«Ολα αυτά είναι γνωστά. Τα περιμένουμε εδώ και μέρες, αλλά βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η ατομική αποχώρηση του κ. Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο φυσικά δεν θέλει να εγκαταλείψει. Μίλησε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει. Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός», είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Φοβούμαι ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου, είναι απόλυτος και ασφυκτικός, δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση, ούτε βουλευτές, ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες
», συμπλήρωσε.
Ακόμη, χαρακτήρισε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών «φαινόμενο σήψης και έκπτωσης».

ΚΙΝΑΛ: Αλληλοεκβιασμοί και φαρσοκωμωδία

Για αλληλοεκβιασμούς και φαρσοκωμωδία κάνει λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.
Με μια αιχμηρή δήλωση, η Φώφη Γεννηματά διαπιστώνει πως “τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη Χώρα” και σημειώνει πως “η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο.
Πρόσθεσε δε πως “ο Καμμένος φεύγει , αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν…” και προειδοποίησε: “Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει”.
Για να καταλήξει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητώντας εκ νέο εκλογές: “Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ.Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα”.


Χ. Τρικούπη: Κουτοπονηριές στο γάμο, κουτοπονηριές και στο διαζύγιο
Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με σκωπτική διάθεση το "διαζύγιο" Τσίπρα-Καμμένου κάνοντας λόγο για "κακοστημένη παράσταση". Οπως εξηγούν ο Πάνος Καμμένος, ουσιαστικά "έκλεισε το μάτι" στον πρωθυπουργό να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν διαγράφει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ούτε τον Κώστα Ζουράρι (που έτσι κι αλλιώς είναι συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ με την "Πυρίκαυστο Ελλάδα). Ως εκ τούτου, εκτιμούν στο Κίνημα Αλλαγής, ήταν άνευ αντικειμένου ο... ηρωισμός Καμμένου ότι θα υπερψήφιζε πρόταση μομφής της ΝΔ εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύονταν ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα αποδεχθεί λύση με τον όρο "Μακεδονία". Και τούτο καθώς ο Πάνος Καμμένος δεν έχει να συνεισφέρει κάτι παραπάνω σε μια πρόταση μομφής της ΝΔ, αφού ήδη δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.


"Η κουτοπονηριά που χαρακτήρισε τον γάμο Τσίπρα-Καμμένου, χαρακτηρίζει και το διαζύγιό τους" λένε καυστικά στη Χ. Τρικούπη.

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα
Η αναποτελεσματικότητα και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να επιβραβεύονται σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας μέσω Twitter ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.
«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Ένωση Κεντρώων: Ο Αλ.Τσίπρας πέταξε τον Π. Καμμένο σαν λεμονόκουπα
«Τώρα είναι αργά και η μειοδοσία συνετελέσθη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση προσθέτοντας ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μαζέψει “δεξιούς πατριώτες” βουλευτές του είναι ανώφελο.
«Ο κ. Καμμένος δέχτηκε τα πυρά αχαριστίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα τον πέταξε ως λεμονόκουπα. Έπρεπε πριν πάρει το στυλό της μειοδοσίας, ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας να είχε φύγει ο Καμμένος», ανέφερε σε ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Αν προσπαθεί να μαζέψει “δεξιούς πατριώτες” βουλευτές του είναι ανώφελο. Μόνο η Ένωση Κεντρώων έχει ψηλά την πατρίδα και την δημοκρατία. Μόνο η “πατρίδα” δεν φτιάχνει κόμμα παρά μόνο απόκομμα», κατέληξε η Ενωση Κεντρώων για τον κ. Καμμένο.


ΚΚΕ: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης
«Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε σήμερα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη βουλή μεθαύριο, ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή – μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους σχεδιασμούς», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση ή πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:


«Κοιτάξτε πολιτική νομιμοποίηση, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, προφανώς έχει, με βάση αυτά που ισχύουν στο Σύνταγμα της χώρας κλπ. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων... Έτσι κι αλλιώς το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Βουλής, που προφανώς απ’ ότι ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη βράδυ, το πολύ Πέμπτη, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσει και αυτή την κυβέρνηση».

Τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, ο οποίος εντός του Ιανουαρίου έχει δύο πολύ κρίσιμες διαδικασίες να αντιμετωπίσει, την ψήφο εμπιστοσύνης και την συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει την απαραίτητη χείρα βοηθείας από στελέχη των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν το ένα και το άλλο.


Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα έχει (με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου) τέσσερις ψήφους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος: της Ελενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι.


Και τους μεν δύο πρώτους ο κ. Καμμένος απείλησε ότι θα τους διαγράψει, τους δύο άλλους εντούτοις τους κρατάει στη θέση τους ώστε ...να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα!


Σύμφωνα με πληροφορίες, τους κρατάει στη θέση τους, επίσης, ώστε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό «5» βουλευτών που απαιτούνται για να έχει κοινοβουλευτική ομάδα στη βουλή και να απολαμβάνει των σχετικών προνομίων.

Μόνο 3 ΑΝΕΛ αποχωρούν ουσιαστικά
Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μια ...ντεμί αποχώρηση από την κυβέρνηση. Το ομολόγησε, μάλιστα ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος όταν είπε, στη σημερινή συνέντευξη τύπου πως «εγώ, η κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση» που σημαίνει πως ήδη ο πρωθυπουργός μπορεί να στηριχθεί για ψήφο εμπιστοσύνης στους υπόλοιπους 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ.


Οσο για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, όταν έρθει η ώρα θα αναζητήσει στήριξη και πρόθυμους βουλευτές στο Ποτάμι, αφού τουλάχιστον 3 βουλευτές (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς) έχουν εκφράσει την πρόθεση να την ψηφίσουν.

Γιατί το διαζύγιο βολεύει τον Τσίπρα
Το ...σχεδόν διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα από πολλές απόψεις. Εχοντας απαγκιστρωθεί από έναν ακραία δεξιό συγκυβερνήτη θα μπορεί στο εξής να κάνει ανοίγματα στο αριστερό του ακροατήριο και να στηρίξει το αφήγημα της «κεντροαριστεράς» και της σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης της κυβέρνησής του. Ικανοποιεί έτσι όσα στελέχη του ΣΥΡΙZA τον παρότρυναν επί καιρό να ξεφορτωθεί τον άβολο εταίρο και να κάνει αριστερή στροφή.

Πατριωτικό κρεσέντο

Αυτό το διαζύγιο έρχεται στην κατάλληλη στιγμή και για τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ελπίζει ότι μπορεί πλέον ελεύθερα να ρίχνει πατριωτικές κορώνες και να αλιεύει ψήφους από τη δεξαμενή της Δεξιάς και το εθνικιστικό ακροατήριο. Στόχος του είναι να αποτελέσει ανάχωμα στη ΝΔ και να μην αφήσει το μονοπώλιο του ανένδοτου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιθανότατα θα έχει σε αυτά τα σχέδιά του την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ώστε μαζί να «ροκανίσουν» όσο μπορούν την αυτοδυναμία της ΝΔ.


Ο κ. Καμμένος εκτιμά τώρα ότι θα ισχυροποιηθεί από την παραίτησή του από το υπουργείο Αμυνας και θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι άφησε την «καρέκλα» για το ονοματολογικό. Ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει ανοίγματα σε πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον δεξιό και εθνικιστικό χώρο και ελπίζει, παρότι το κόμμα του έχει εξαερωθεί στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται στο όριο του 1,5%, να προσελκύσει ένα πατριωτικό ακροατήριο που τον είχε εγκαταλείψει εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.


Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ο πρώην συγκυβερνήτης επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου σόου, αφού το πρωί της Κυριακής ανήρτησε βίντεο με έπαρση σημαίας και εθνικό ύμνο, πήγε στην θεία λειτουργία στην Μητρόπολη και κοινώνησε, ενώ αργά το μεσημέρι πέταξε με ελικόπτερο στα Ιμια!

Και πάλι συνέταιροι
Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η συμπόρευση του κ. Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε και ο ίδιος καταψηφίζει μόνο τις Πρέσπες και στο μέλλον, σε άλλα νομοσχέδια ενδεχομένως να αθροιστεί και πάλι με την πλειοψηφία, σε νομοσχέδια που θα περνούν από τη βουλή, δίνοντας έτσι στον Αλέξη Τσίπρα ανάσα μερικών μηνών στην εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βολική αποχώρηση Καμμένος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ