Επιμένει ο Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό: Μέσα σε 15΄ θα μπορούσε να λήξει το shutdown - iefimerida.gr

Επιμένει ο Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό: Μέσα σε 15΄ θα μπορούσε να λήξει το shutdown

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στους Δημοκρατικούς πέταξε και πάλι το μπαλάκι ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι «μέσα σε 15΄» θα μπορούσε να λήξει η αναστολή εδώ και τρεις εβδομάδες λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ.

Το λεγόμενο shutdown, που άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου, ξεπέρασε στις 00:00 τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (07:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Κανένας συμβιβασμός δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισεκ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικούς που αντιτίθενται σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Το πρωί του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασίασε τα τουίτ με τα οποία καλούσε τη Δημοκρατική αντιπολίτευση να «επανέλθει στην Ουάσινγκτον» για να θέσει τέρμα σε αυτό που αποκάλεσε «φρικτή ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα».

Democrats could solve the Shutdown in 15 minutes! Call your Dem Senator or Congresswoman/man. Tell them to get it done! Humanitarian Crisis.

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλύσουν το shutdown σε 15 λεπτά! Καλέστε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ή βουλευτή σας. Πείτε τους να κάνουν τη δουλειά τους! Ανθρωπιστική κρίση», έγραψε στο Twitter.

Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην Washington Post για την απουσία ενός σχεδίου από την πλευρά του για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης.

I just watched a Fake reporter from the Amazon Washington Post say the White House is “chaotic, there does not seem to be a strategy for this Shutdown. There is no plan.” The Fakes always like talking Chaos, there is NONE. In fact, there’s almost nobody in the W.H. but me, and...

«Μόλις παρακολούθησα έναν ρεπόρτερ που μεταδίδει ψέμματα από την Washington Post της Amazon να λέει ότι ότι στο Λευκό επικρατεί "χάος, δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγική γι' αυτό το shutdown. Δεν υπάρχει σχέδιο. Οι ψεύτες πάντα αρέσκονται να μιλούν για χάος. Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown», έγραψε στον προσφιλή του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα ήθελε «τόσο γρήγορα» να κηρύξει διαδικασία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του συνοριακού τείχους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σφόδρα στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Αυτό που δεν επιδιώκουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι η κήρυξη εθνικής [κατάστασης] έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε έπειτα από μέρες που διατυπώνονταν εκτιμήσεις για την καταφυγή σε μια τέτοια διαδικασία που αποδίδει έκτακτες εξουσίες στον πρόεδρο. Η χρησιμοποίηση αυτού του προεδρικού προνομίου θα βύθιζε χωρίς αμφιβολία τη χώρα σε μια πολιτικοδικαστική θύελλα.

«Θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να δουν αν μπορούν να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα», είπε επίσης, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος σκέπτεται να ανακατευθύνει κονδύλια για χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε διάφορες περιφέρειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός συνοριακού φράχτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ