Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στη δυτική Μακεδονία -Απεγκλωβισμοί κτηνοτρόφων, κλειστά όλα τα σχολεία

Τις διαδικασίες για την κήρυξη της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφάσισε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

Η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη στη δυτική Μακεδονία, που σε τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, απεγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι που είχαν αποκλειστεί στις μονάδες τους, ενώ με ειδικό όχημα μεταφέρθηκε μία έγκυος από τα ορεινά Γρεβενά στο νοσοκομείο της πόλης.

Στην πόλη των Γρεβενών το χιόνι φτάνει στα 40 εκατοστά και στα χωριά σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάζει τα 80 εκατοστά, δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος. «Από αύριο το πρωί θα χρειαστεί άμεσα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η πρόσβαση στα δεκάδες ορεινά χωριά, η διάνοιξη των δρόμων για να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι στα ποιμνιοστάσιά τους και ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων που έχουν βουλιάξει στο χιόνι», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, η «Υπατία» έφερε περισσότερο χιόνι από κάθε άλλο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει την περιοχή τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, κάτι που κάνει πιο εύκολο το έργο των συνεργείων αποχιονισμού.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με αποφάσεις τους ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών για την Πέμπτη.

Κλειστό και το Πανεπιστήμιο

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, τόσο στην Κοζάνη, όσο και την Φλώρινα, αποφάσισε την αναστολή για τις 10 Ιανουαρίου 2019, της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος. Επίσης ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσος, μετά από συνεννόηση και με τους προέδρους των τμημάτων, σε Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και με τον κοσμήτορα της σχολής της Φλώρινας, αποφάσισε τη αναστολή λειτουργίας συνολικά του ιδρύματος, για την Πέμπτη 10-1-2019.

Κλειστό και το Εφετείο Δυτ. Μακεδονίας

Μετά από συνεννόηση του διευθύνοντα το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναστέλλονται με πράξη του υπουργού, οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, αύριο, λόγω πρόληψης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων σε αυτές.

Εξαιρείται η εκδίκαση υποθέσεων κακουργημάτων, με κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο που έχει μεταχθεί.

Για την Παρασκευή θα υπάρξει νέα εκτίμηση της κατάστασης με βάση τις επικρατούσες συνθήκες.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης σε όλη τη δυτική Μακεδονία, η αστυνομία αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό, από τον κόμβο της Παναγιάς, στο 120.8ο χιλιόμετρο (Α/Κ Παναγιάς) έως το 153ο χιλ. (Δυτικός Α/Κ Γρεβενών) και από το 1ο χλμ. έως 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων.

Επίσης, την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα λοιπά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, από την χ/θ 49,600 (Α/Κ Κορομηλιάς) έως την χ/θ 70,900 (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Ακόμη, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου). Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ