Στον «πάτο» της λίστας των Δημοκρατιών η Ελλάδα -Περνάμε μόνο την Τουρκία - iefimerida.gr

Στον «πάτο» της λίστας των Δημοκρατιών η Ελλάδα -Περνάμε μόνο την Τουρκία

Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων- φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την λειτουργία της Δημοκρατίας και ουσιαστικά κατατάσσεται στην κατηγορία των «ελαττωματικών» δημοκρατιών», στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2018.

Και μάλιστα κάθε χρόνο οι επιδόσεις μας χειροτερεύουν.
Παγκοσμίως η Ελλάδα κατέλαβε την 39η θέση σε σύνολο 167 χωρών, υποχωρώντας κατά μία βαθμίδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ομως άν πάρουμε υπόψιν μας μόνον τις 21 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία, ξεπερνώντας μόνον την Τουρκία. Η οποία φυσικά απέχει από το να χαρακτηρίζεται Δημοκρατία και κατατάσσεται ως «υβριδικό καθεστώς».
Το πιό ανησυχητικό για την ελληνική δημοκρατία, είναι η λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, όπου η Ελλάδα μετά βίας πιάνει την βάση. Η βαθμολογία της είναι 5,36 στα 10.

Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών της Δυτικής Ευρώπης , με εξαίρεση φυσικά την Τουρκία, η οποία στην φετινή έκθεση κατέρρευσε στο σημείο 5 ενώ το 2017 ξεπερνούσε την χώρα μας.

Αδύνατα σημεία είναι επίσης η συμμετοχή στα κοινά και ο πολιτικός πολιτισμός όπου η χώρα μας λαμβάνει 6,88 μονάδες. Οι επιδόσεις μας είναι πολύ καλύτερες στο εκλογικό σύστημα / πλουραλισμός και στις ατομικές ελευθερίες.

Ο συνολικός βαθμός της Ελλάδας είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 όμως οι μετρήσεις του Economist φανερώνουν μία σταθερή πτώση τα χρόνια της κρίσης. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο βαθμός της Ελλάδας ήταν 8,13.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Νορβηγία. Μεταξύ των πρώτων χωρών βρίσκονται η Ισλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Πέραν της Ελλάδας στην κατηγορία των ελλειμματικών δημοκρατικών βρίσκονται επί το πλείστον νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Την χειρότερη θέση σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνει η Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα λίστα των Δημοκρατιών Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ