Συμμάχους ενόψει των ευρωεκλογών αναζητά ο Σαλβίνι στην Πολωνία - iefimerida.gr

Συμμάχους ενόψει των ευρωεκλογών αναζητά ο Σαλβίνι στην Πολωνία

Ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ ενόψει των ευρωεκλογών οραματίζεται ο Ματέο Σαλβίνι (Φωτογραφία: AP/Luca Bruno)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πιθανότητες συγκρότησης ευρωσκεπτικιστικής συμμαχίας ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαϊου θα διερευνήσουν σήμερα στη Βαρσοβία οι ηγέτες των ισχυρότερων λαϊκιστικών κομμάτων της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Κι είναι πολλά αυτά που ενώνουν τον Ματέο Σαλβίνι και τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι – από την ισλαμοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό μέχρι τη συμπάθεια προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχουν όμως και αυτά που τους χωρίζουν και ναρκοθετούν πιθανώς την αναφυόμενη συμμαχία όπως οι διιστάμενες απόψεις τους για την απειλή που συνιστά η Ρωσία, όπως σημειώνει το Politico.

Σαλβίνι και Καζίνσκι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στο ευρωκοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, PiS εκπροσωπείται τώρα με 18 ευρωβουλευτές στην τρίτη μεγαλύτερη παράταξή των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ η Λέγκα με έξι ευρωβουλευτές στην «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Και τα δύο κόμματα αναμένεται να πάνε καλά στις ευρωεκλογές, με το PiS να αυξάνει σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση στις 24 τις έδρες του και την ξενοφοβική Λέγκα στις 27.

Μια νέα παράταξη υπό τον Σαλβίνι που θα συστεγάζει εθνικιστές και λαϊκιστές από ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει το λόγο του PiS στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να το στηρίξει στην κόντρα του με τις Βρυξέλλες που το κατηγορούν ότι παραβιάζει τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.

Αλλά θα πρέπει πρώτα να παραμερίσουν τις διαφορές τους, όπως για παράδειγμα στο θέμα του καταμερισμού των προσφύγων, όπου ο Σαλβίνι επιμένει ότι τα βόρεια κράτη θα πρέπει να αποδεχθούν στα εδάφη τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία, ενώ ο Καζίνσκι είναι μεταξύ εκείνων που στυλώνουν τα πόδια. Αγκάθι είναι και η αντίδραση του Σαλβίνι στην εκροή μεγάλων κεφαλαίων από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως θα επιθυμούσε το κόμμα του Καζίνσκι.

Ο τελευταίος -επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος μιας χώρας που κυριαρχούν τα αντιρωσικά αισθήματα- δέχεται επίσης επιθέσεις από την αντιπολίτευση για την ανοικτή υποστήριξη του Σαλβίνι προς τον Πούτιν.

Κι είναι αυτές οι διαφορές αναφορικά με τη Ρωσία - αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση Σαλβίνι Καζίνσκι- που ίσως αποδειχθούν το μέγιστο εμπόδιο σε μια μελλοντική συνεργασία, εκτιμούν αναλυτές, όπως ο Μιχάλ Μπαρανόφσκι, επικεφαλής του τμήματος του German Marshall Fund’s στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ