Ο αλληγορικός Ινγκμαρ Μπέργκμαν στην ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Ο αλληγορικός Ινγκμαρ Μπέργκμαν στην ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [πρόγραμμα]

Αφιέρωμα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στον μεγαλύτερο ψυχαναλυτή των εικόνων, τον κορυφαίο Σουηδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υποδέχεται τη νέα χρονιά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 13 έως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσ/κης).

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν τόλμησε να κοιτάξει όσο κανείς κατάματα την ανθρώπινη ψυχή, αναδεικνύοντας το μεγαλείο αλλά και τον τρόμο της, συγκλονίζοντας διαχρονικά το κοινό με ταινίες-ορόσημα στο παγκόσμιο σινεμά.

Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον Θεό και η αμφισβήτηση του τελευταίου, φωτογραφία: wikipedia

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Ο αυτοβιογραφικός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν», προβάλλονται τέσσερις ταινίες-σταθμοί στη φιλμογραφία του δημιουργού: Άγριες φράουλες (1957), Φθινοπωρινή σονάτα (1978), Φάνυ και Αλέξανδρος (1982) και Saraband (2003).

Στις Αγριες φράουλες, Ένας 78χρονος ακαδημαϊκός ταξιδεύει οδικώς για να παραλάβει ένα σπουδαίο τιμητικό βραβείο. Στη διαδρομή, αναπολεί σημαντικές στιγμές της ζωής του, τις χαμένες ευκαιρίες, τα όνειρά του, την οικογένειά του.


Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 13/1
22:00 Άγριες Φράουλες

Δευτέρα 14/1
20:00 Φάνυ και Αλέξανδρος

Τρίτη 15/1
20:00 Saraband
22:00 Φθινοπωρινή σονάτα

Φάνυ και Αλέξανδρος /  Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο αδέλφια στη Σουηδία ζουν στο περιβάλλον της οικογένειας Έκνταλ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους θα ξαναπαντρευτεί έναν επίσκοπο, ο οποίος όμως θα κάνει την ζωή των παιδιών πολύ δύσκολη.

Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσ/κης)
Τιμές εισιτηρίων: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (κάτοχοι CineΚάρταF), Δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold)

Φθινοπωρινή Σονάτα /  Μια κινηματογραφική σονάτα για «δυο ερμηνευτικά βιολοντσέλα, τις δυο πρωταγωνίστριες, μητέρα και κόρη», όπως τις χαρακτήρισε ο Μπέργκμαν, οι οποίες μέσα από συνεχείς τριβές, συγκρούσεις και διαφορές, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνθήκη σχέσης. Μια χειρουργική απεικόνιση του γυναικείου ψυχισμού και ταυτόχρονα μια ειλικρινής μελέτη για τις σχέσεις μητέρας - κόρης, τέχνης, αληθινής ζωής, μουσικής αλλά και σιωπής
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ