Χιονιάς σε Βαυαρία-Αυστρία: 9 νεκροί, εκκενώθηκαν χιονοδρομικά κέντρα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Χιονιάς σε Βαυαρία-Αυστρία: 9 νεκροί, εκκενώθηκαν χιονοδρομικά κέντρα [εικόνες & βίντεο]

Εκχιονιστικά καθαρίζουν δρόμους 24 ώρες το 24ωρο στη νότια Γερμανία και την Αυστρία (Φωτογραφία: Patrick Seeger/dpa via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη νότια Γερμανία και την Αυστρία με ολόκληρες κωμοπόλεις στις Άλπεις να εκκενώνονται καθώς αναμένονται νέες χιονοπτώσεις.

H σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το επίπεδο συναγερμού για χιονοστιβάδες αυξήθηκε στο μέγιστο σ’ ολόκληρη την περιοχή μετά τους θανάτους των τελευταίων 24ώρων.

Ιδιαίτερα τραγική η περίπτωση ενός σκιέρ από τη Βάδη Βυρτεμβέργη που επέζησε χιονοστιβάδας στο Νταμιούλς, αλλά τα πόδια του σφηνώθηκαν στο χιόνι. Όταν τον εντόπισαν οι διασώστες ήταν πλέον αργά. Μια δεύτερη χιονοστιβάδα τον σάρωσε κι άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά στα μάτια της φίλης του.

Στα θύματα συγκαταλέγονται κι ένας 26χρονος σκιέρ, ένας ξεναγός και μια 20χρονη Γερμανίδα που βγήκε για βόλτα, ενώ ένας Σλοβένος έπεσε μέσα σε βαθύ στρώμα χιονιού στο Πόνγκαου της Αυστρίας κι άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. Τραγικός ήταν ο θάνατος και μιας 24χρονης Ελβετίδας στο Γκάργκελεν της Αυστρίας, που έπεσε από βράχο ενώ έκανε snowboard, σφηνώθηκε στο χιόνι και πέθανε από ασφυξία. Άλλοι δύο νεκροί που είχαν πάει για βόλτα σε δάσος βρέθηκαν νεκροί χθες, ενώ στο Ρίτνερ Χορν στο νότιο Τιρόλο μια 38χρονη Ιταλίδα με την οκτάχρονη κόρη της έπεσαν με έλκηθρο πάνω σε δέντρο γιατί δεν μπόρεσαν να διαβάσουν τις προειδοποιητικές πινακίδες στα Γερμανικά.

H μικρή Έμιλυ σκοτώθηκε επειδή η μητέρα της δεν μπορούσε να διαβάσει τις προειδοποιητικές πινακίδες στα γερμανικά

Το κοριτσάκι σκοτώθηκε, η μητέρα της νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

Έκλεισαν χιονοδρομικά κέντρα

Λόγω του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων οι Αρχές έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής Χοχκαρ της Αυστρίας καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να απομακρυνθούν άρον-άρον.

Παράλληλα προειδοποίησαν τους σκιέρ να μην πηγαίνουν στις πλαγιές των βουνών και να αποφεύγουν την οδήγηση παρά μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πολλά φορτηγά «κόλλησαν» στα χιόνια (Φωτογραφία: ΑΡ)

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες σφοδρές χιονοπτώσεις τα επόμενα 24ωρα και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει έτοιμες ειδικές ομάδες ορειβατών και ελικόπτερα για πιθανές αποστολές διάσωσης, ενώ τα σχολεία έμειναν κλειστά στην περιοχή Στάιερμαρκ λόγω της κακοκαιρίας.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως εδώ, κοντά στο Λίχτενσταϊν, οι μετακινήσεις γίνονται με έλκηθρα (Φωτογραφία: ΑΡ)
Χιονιάς σε Βαυαρία-Αυστρία: 9 νεκροί, εκκενώθηκαν χιονοδρομικά κέντρα [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 4

Το χάος συνεχίζεται και στη Βαυαρία, όπου έκλεισαν δρόμοι και αρκετές σιδηροδρομικές γραμμές σε ορισμένες περιοχές.

4 νεκροί από χιονοστιβάδες στη Νορβηγία

Στη Νορβηγία η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων σκιέρ -μιας 29χρονης Σουηδής και τριών Φινλανδών ηλικίας 29,32 και 36 ετών- που θεωρούνται νεκροί μετά από τεράστια κατολίσθηση που σάρωσε την περασμένη Τετάρτη την κοιλάδα Ταμοκ κοντά στην πόλη Τρόμσοε. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κι η χαμηλή ορατότητα είχαν εμποδίσει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων τα τελευταία 24ωρα.

Στο μεταξύ η Ολλανδία ετοιμάζεται για ισχυρές ανεμοθύελλες με τον εθνικό αερομεταφορέα ΚLM να ακυρώνει δεκάδες πτήσεις από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς θα λειτουργήσει μόνον ένας από τους διαδρόμους στο διεθνές αεροδρόμιο Shiphol του Άμστερνταμ.

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς η Τουρκία

Κύμα ψύχους σαρώνει από χθες την Τουρκία, όπου χιλιάδες χωριά, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, παραμένουν αποκλεισμένα λόγω σφοδρών χιονοπτώσεων.

O χιονιάς έφερε προβλήματα στις μετακινήσεις σε πολλές περιοχές της Τουρκίας (Φωτογραφία: ΑΡ)

Εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά σε 20 επαρχίες από το Κιρίκαλε στα κεντρικά μέχρι την Κασταμονή στα βόρεια και από το Μπιτλίς στα ανατολικά μέχρι το Καχραμανμαράς στα νότια λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιά, ενώ υπάλληλοι του δημοσίου έμειναν στα σπίτια τους λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε στην κυκλοφορία η βαρυχειμωνιά.

Αν και οι χιονοπτώσεις έπληξαν κυρίως την ανατολική και βόρεια Τουρκία, πυκνό στρώμα χιονιού έπεσε και σε μεγαλουπόλεις στα δυτικά, όπως στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου βγήκαν στους δρόμους τα εκχιονιστικά και οι «αλατιέρες» για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Το κρύο ήταν τσουχτερό στην Άγκυρα, όχι όμως για τους κύκνους του πάρκου Κουγκουλού (Φωτογραφία: ΑΡ)

Λόγω της κακοκαιρίας ματαιώθηκαν αρκετές εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με υπαλλήλους να ψεκάζουν με αντιψυκτικά τα αεροσκάφη, αλλά το δεύτερο, μικρότερο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν στην ασιατικά πλευρά της Πόλης παρέμεινε ανοικτό.

Στα λευκά ντύθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) προς έκπληξη των κατοίκων, που έχουν συνηθίσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ