Στολές ευζώνων, ιερατικά άμφια και θεατρικά κοστούμια της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας Μέντης [εικόνες] - iefimerida.gr

Στολές ευζώνων, ιερατικά άμφια και θεατρικά κοστούμια της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας Μέντης [εικόνες]

Κλωστοϋφαντουργία Μέντης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, κορδόνια, φράντζες, φούντες, για κοστούμια και στολές της προεδρικής φρουράς.Τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν για πάνω από ενάμιση αιώνα ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά κοστούμια, ιερατικά άμφια και στρατιωτικές στολές, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, οι καλλιτέχνες Έρση Κρούσκα και Άγγελος Σκούρτης, δημιουργοί της ομάδας POINT, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός κοινού έργου, ειδικά προσαρμοσμένου στον χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ.

Κλωστές, υλικά, χρώματα, μηχανήματα και όλα όσα υπάρχουν στο εργοστάσιο μεταμορφώνονται στο έργο τους, παίρνοντας «μαγική» διάσταση, η οποία, αν και προέρχεται από το χθες, οδηγεί σε ένα πιο ανθρώπινο αύριο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης βίντεο-προβολές σηματοδοτούν τη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ μικρές εικαστικές παρεμβάσεις με φωτογραφίες κοστουμιών από διάφορες εποχές, μαζί με προϊόντα που παράγει η Κλωστοϋφαντουργία ΜΕΝΤΗΣ παρουσιάζουν μια αναδρομή στην ιστορία του ενδύματος.

Οι καλλιτέχνες Έρση Κρούσκα και Άγγελος Σκούρτης, δημιουργοί της ομάδας POINT, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός κοινού έργου, ειδικά προσαρμοσμένου στον χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ.

Τέλος, στην έκθεση προβάλλεται η ταινία «Το ντύσιμο» που αφορά τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, η στολή των οποίων για πολλά χρόνια φιλοτεχνούνταν από τα υλικά της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ

Η εκθεση εγκαινιάζεται στις 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως 9 Φεβρουαρίου.

Η παλαιότερη επιχείρηση επεξεργασίας νημάτων

Ο χώρος της παλιάς βιοτεχνίας στην οδό Πολυφήμου 6 στεγάζει τη «Δωρεά Μέντη». Η δωρεά του Σπύρου, της Μαρίνας, και του Όθωνα Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας ΜΕΝΤΗ, μιας από τις παλαιότερες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας στο χώρο της επεξεργασίας νημάτων και παραγωγής ειδών passementerie.

Τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν για πάνω από ενάμιση αιώνα ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά κοστούμια, ιερατικά άμφια και στρατιωτικές στολές, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, το Μουσείο Μπενάκη αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο που θα αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο-μουσείο.

Στόχος είναι ο χώρος να δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη λειτουργία μιας ιστορικής βιοτεχνίας, παρακολουθώντας όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού και της κατασκευής κλώστινων τεχνουργημάτων για τα οποία φημίζεται η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, το νέος αυτός χώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική και την κεντητική.

Πέρα από την παρακολούθηση της ζωντανής διαδικασίας παραγωγής, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη συνεργάζεται με εξειδικευμένους τεχνίτες για τη διοργάνωση κύκλων μαθημάτων ενηλίκων με αντικείμενο τις παραδοσιακές αυτές τέχνες.

Παράλληλα, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, σε μια προσπάθεια του να συνδέσει την παλαιά τεχνογνωσία με τη σύγχρονη ματιά, συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες που οι δημιουργίες τους έχουν ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας ΜΕΝΤΗ. Τα έργα τους, αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής με βάση παραδοσιακά υλικά, θα εκτίθενται προς πώληση στο Πωλητήριο του Κτηρίου οδού Πειραιώς.

Η δωρεά του Σπύρου, της Μαρίνας, και του Όθωνα Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας ΜΕΝΤΗ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΝΤΗΣ / Πολυφήμου 6, 118 54 Αθήνα, ελεύθερη εοδος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ