Με δύο πιστούς βουλευτές έχει απομείνει ο Καμμένος -Γιατί καταγγέλλει «αποστασία» - iefimerida.gr

Με δύο πιστούς βουλευτές έχει απομείνει ο Καμμένος -Γιατί καταγγέλλει «αποστασία»

Μια ουσιαστική μεταβολή στην φρασεολογία που χρησιμοποιούν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου τα τελευταία 24ωρα ήταν η «αφαίρεση» του όρου «κυβέρνηση μειοψηφίας» από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Αυτό δείχνει ενδεχομένως και την αφετηρία της πυροδότησης Καμμένου, ο οποίος από την Κυριακή το μεσημέρι ξεκίνησε δυνατά και δημοσίως να βάλλει –μέσω twitter- και διαρροών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Κοτζιάς λειτούργησε απλά ως πυροκροτητής. To υλικό για την «έκρηξη» ήταν ήδη έτοιμο και έχει να κάνει με τη βούληση μεγάλου μέρους των υπουργών ΑΝΕΛ, να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι δύο πιστοί στον Καμμένο

Ο Πάνος Καμμένος συνειδητοποίησε, μέσα από την «δηλητηριώδη» επισήμανση Κοτζιά μάλιστα, ότι σε μια έξοδό του από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι δυνατό να τον ακολουθήσουν μόλις δύο ακόμα: ο Κώστας Κατσίκης και η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Εκεί, «απασφάλισε» και άρχισε τα περί «αποστατών», αδικώντας ωστόσο αυτούς με τους οποίους συγκυβερνά αφού –σύμφωνα με την εκδοχή της Κουμουνδούρου- οι βουλευτές ΑΝΕΛ δεν φεύγουν από την κυβέρνηση να πάνε στην αντιπολίτευση, αντίθετα στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα που υλοποιεί την κυβερνητική ατζέντα όπως αυτή αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες η ηγεσία των ΑΝΕΛ, ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα ένα κύκλο διερευνητικων τηλεφωνημάτων με στόχο να διαπιστώσει ποιά από τα στελέχη του κόμματος έχουν διάθεση να εγκαταλείψουν την θέση τους στην κυβέρνηση και να ακολουθήσουν τον πρόεδρο σε ένα πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Η αποτίμηση δεν ανέδειξε τάσεις φυγής, και κάπως έτσι ο Π. Καμμένος έφυγε από την Αθήνα –όπως τουλάχιστον διαρρέουν συνομιλητές του- στην οποία επιστρέφει κατά τις ίδιες εκδοχές σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

Τον ψάχνουν για ραντεβού

Διαρροές έκαναν λόγο για τηλεφωνική αναζήτηση του Π. Καμμένου από τον πρωθυπουργό και αρνήσεις που φέρεται να διατύπωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός άμυνας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και είναι πιθανό να συναντήσει τον πρωθυπουργό προκειμένου να γίνει με «τρόπο» η εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε να μη «τιναχτεί στον αέρα» επικοινωνιακά η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία επισκέπτεται την Αθήνα.

Η ανάγνωση που έκαναν τα στελέχη της Κουμουνδούρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος είναι έτοιμος να τα βροντήξει ακόμα και την ημέρα επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα (την Τετάρτη 10 ιανουαρίου) και κάπως έτσι ξεδίπλωσαν το plan b με αφετηρία το μήνυμα που εξέπεμψε –προς ΝΔ και Καμμένο- η Κουμουνδούρου μετά την Π.Γ, ότι διαθέτει τους 151 δια πάσαν περίπτωσιν και κρίσιμη ψηφοφορία.

«Τώρα ανησυχείς και με αναζητάς»

Με μια διαρροή γεμάτη πικρία απάντησε το βράδυ της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος μέσω κύκλων του, στο ραντεβού που φέρεται να αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ένταση του Σαββατοκύριακο και το ξέσπασμα του υπουργού Αμυνας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε να απαντήσει σε διαρροές κυβερνητικών πηγών για το επικείμενο ραντεβού του με τον πρωθυπουργό.

«Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία γιατί οι πρωτοβουλίες Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, για συζήτηση από κοντά. Ενα ενδεχόμενο που έχει αρνηθεί (σ.σ. ο Καμμένος) τις προηγούμενες ημέρες» ανέφεραν οι πηγές των ΑΝΕΛ.

Οπως εξηγούσαν μιλώντας στο iefimerida.gr συνεργάτες του Π. Καμμένου η πρόθεση που έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι να πάει στο ραντεβού με τον Τσίπρα και όχι να το αρνηθεί. Ωστόσο ένιωσε την ανάγκη να καταθέσει την πικρία αυτή καθώς από διάφορα δημοσιεύματα φέρονταν να «εκλιπαρεί» ο υπουργός Αμυνας για το ραντεβού κάτι το οποίο διαψεύδουν κατηγορηματικά συνεργάτες του. «Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί αλλά ας μην υποτιμούν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει δείξει τις προθέσεις του όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια» σημείωναν.

Ξορκίζουν τις κάλπες άμεσα

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, είναι η απομάκρυνση των σεναρίων για αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες (ακουγόταν και εκλογές μέσα στον Μάρτιο).

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στα στελέχη του κόμματός του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία θα έρθει στο κοινοβούλιο μέσα στον Ιανουάριο αλλά και με την ψήφιση των νομοσχεδίων που θα υλοποιούν τα «αντίμετρα». Θέματα που ο Π. Καμμένος έχει κάθε λόγο να υπερψηφίσει.

Παράλληλα το ενδεχόμενο αναζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης απομακρύνεται, έναντι της πρόκλησης προς τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής για να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ